Ludmila Tomášová – Moc mě baví různé geometrické kompozice

Publikováno: 27. ledna 2023 | autor Redakce
foto-1.jpg

S generací mladých profesionálních fotografů se velmi rád setkávám a diskutuji, když je čas. Měl jsem štěstí na jedno takové inspirující setkání hned na přelomu roku, kdy jsme si s Ludmilou Tomášovou povídali o jejím focení a plánech a kdy z každého jejího slova byla cítit vyrovnanost, jasný a vřelý vztah k umění a současně i potřebné nejmodernější technice, kterou má stále po ruce. Posuďte sami.

Ptal se: Rudolf Stáhlich, odpovědi a foto: Ludmila Tomášová, Facebook, Instagram

foto-4.jpg

Ludmilo, jsem velmi rád, že si s vámi mohu chvíli povídat o focení, technice i fotografech jako takových. V lednovém vydání jsem se hned v úvodu ptal Terezy Dvořákové, jak začínala s focením, takže by vám to nebylo líto, zeptám se podobně i vás: kdo vás k fotografování přivedl? Nebo to bylo samostatné rozhodnutí?
Focení je součástí mého života od mé nepaměti, už jako dítě jsem všude lítala s malým foťákem na krku a plnila funkci rodinného fotografa. Od dětství jsem se také pohybovala ve výtvarném umění, tudíž jsem k fotce nikdy neměla daleko.

První zrcadlovku jsem si vybrala, když mi bylo asi 12, tehdy mě focení a fotografie nadchla a to mi vydrželo dodnes. Rozhodnutí věnovat se fotografování profesionálně přišlo během studia produktového designu na VŠ, kde mi nezbýval žádný volný čas, a tak i fotoaparát jsem vzala do ruky pouze při focení produktů do školy.

foto-6.jpg

Tehdy to byl právě kurz od Canon akademie, který mě znovu nakopl a dal potřebný technický základ, na kterém jsem následně stavěla. Dnes už se focení věnuji naplno. Produktový design je moc zajímavý obor, ale focení je vášeň.

Mnoho mužů fotografů se rádo (někdy až příliš) hluboce zabývá fotoaparáty, příslušenstvím a technikou vůbec, zatímco ženy rády více tvoří a technika a počty pixelů je zase až tak nezajímají. Jak je to u vás, co pro vás fotografování znamená?
Ráda přistupuji k věcem komplexně, proto je pro mě i technická stránka důležitá. Dobrá znalost vlastního fotoaparátu je dle mého základem – osvobodí vás, abyste mohli tvořit. Fotoaparát nám má sloužit, ne nás omezovat.

foto-3.jpg

Nemůžu taky opomenout svůj vztah k designu produktů, takže i fotoaparát jsem vybírala samozřejmě pečlivě, aby mi ergonomicky vyhovoval.

A co je pro mě fotografování? Těžko to shrnout do jedné věty. Při focení svateb je to pro mě především zastavení nezopakovatelného...


Celý článek najdete v únorovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.