Když je kinofilm málo – jaký středoformát vybrat?

Publikováno: 4. prosince 2019 | autor Redakce
hasselblad-500-cm.jpg

Analogová fotografie, to nejsou pouze kinofilmové fotoaparáty, které známe z rukou našich rodičů, spadají sem také fotoaparáty středoformátové, které ponejvíce používali naši dědové a koncem minulého století byly většinou znakem umělecky zaměřených fotografů.

Historicky je možné rozlišit tři ucelené skupiny filmových fotoaparátů – kinofilmové, středoformátové a velkoformátové –, které se vzájemně liší velikostí filmového políčka citlivého na světlo a umožňujícího zachytit svět kolem sebe. Zatímco pořadí rozšíření jednotlivých typů fotoaparátů bylo shodné, jak je uvedeno, jejich postupné uvádění na trh bylo spíše opačné.

fv11-vizual-v3-.jpg

Nejprve byly používány zejména velkoformátové kamery se samostatnou přední a zadní standartou, které byly následně z velké části nahrazeny fotoaparáty středoformátovými pro jejich větší skladnost a snadnější použití. Na ně pak navázaly fotoaparáty kinofilmové, měly ještě menší rozměry a fotografové mohli bez problémů fotit velmi nenápadně. Kinofilm je možné bez nadsázky označit jako vládce dvacátého století na poli fotografie.

Celý článek si můžete přečíst v prosincovém vydání FotoVideo.


fv11-vizual-v2-.jpg

fv12-2019-web-1000x600px-v4.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.