Když chcete vidět dál a neutratit milion (fotoporadna)

Publikováno: 10. července 2022 | autor Redakce
background-4858948.jpg

Valná většina fotografů si obvykle vystačí se základní sestavou objektivů, která obsahuje nejčastěji trojici světelných zoomů, které doplní vybrané pevné sklo. Co když se ale věnujeme specifickému žánru sportovní fotografie nebo wildlife? Po jakém skle potom sáhnout?

Rozdělení objektivů do různých kategorií může být mnohdy svazující, nicméně zažitá terminologie hovoří o třech základních skupinách – širokoúhlé, standardní a teleobjektivy. Pokud se na tyto skupiny podíváme pohledem ohniskové vzdálenosti, tak první bude začínat někde kolem 16 mm a poslední bude končit u 200 mm. Tomu ostatně odpovídá i nabídka většiny výrobců.

pexels-kaushal-moradiya-2781194.jpg

Jedná se o nejběžnější rozsah ohnisek, se kterým fotografové pracují. Ovšem pro ty, kteří potřebují udělat opravdu velký detail a „přitáhnout“ si scénu co nejblíže, může být i takové ohnisko stále krátké. V této situaci vstupují do hry skla s delší ohniskovou vzdáleností.

photographer-4385409.jpg

Podobně jako u těch kratších ohnisek i v tomto případě je nabídka trhu rozdělena do dvou základních kategorií v podobě profesionálních dražších a světelnějších modelů, obvykle s pevným ohniskem, a levnějších zoomových objektivů, které sice nabídnou horší světelnost, ale jejich cena je oproti kategorii první takřka lidová.

Jaký teleobjektiv potřebuji

Takhle nějak by měl začínat váš výběr teleobjektivu, ideálně ještě doplněný o upřesnění, co budete fotit. Jak již bylo uvedeno, nejčastěji sahají po dlouhých teleobjektivech ti, kdo se věnují sportovní nebo wildlife fotografii. Ovšem dlouhá ohniska můžete využít i pro detaily v krajině nebo při portrétní fotografii, kdy odvedou také skvělou práci.

nikon-nikkor-z-100-400mm-f4.5-5.6-vr-s.jpg

Výběr konkrétního kusu bude samozřejmě do jisté míry předurčen tím, jaký fotoaparát používáte, respektive jakým je osazen bajonetem – ne všechny objektivy jsou totiž dostupné pro všechny typy digitálů. Při výběru objektivu se obvykle orientujeme podle tří parametrů...


Celý článek najdete v červencovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv07-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.