Jak vytvořit efekt infračervené fotografie? Pomůže vám Zoner Photo Studio

Publikováno: 17. dubna 2024 | autor Redakce
uvodni.jpg

Fotka v infračerveném provedení může originálním způsobem vyjádřit něco, co by možná na jinak nezajímavém snímku mohlo zaniknout. Na vytvoření tohoto efektu potřebujete speciální vybavení. Zajímalo by vás, jak by vaše fotky v infračervené podobě vypadaly, a nemáte potřebnou výbavu? Zkuste si tento originální vzhled v Zoner Photo Studiu X.

Co přesně je to ta infračervená (IR) fotografie? Znamená to, že na čip fotoaparátu (nebo na fotografický film) zachycujeme pouze infračervenou část světelného spektra. Ta je sice běžným okem neviditelná, ale i tak je neustále všude kolem nás.

Všechny světelné zdroje vysílají infračervené záření a toto záření odražené od předmětů je možné pomocí speciální výbavy i fotograficky zachytit. Vzniklé snímky mají velmi osobitý vzhled, a proto si je mnozí fotografové oblíbili. Znáte například díla známého fotografa Josého L. Dinize? Psali jsme o něm v lednovém vydání FotoVideo.

jose-l.-diniz.jpgFoto: José L. Diniz, Sen, Sintra, Portugal

S IR fotografií se ale můžete setkat i jinde než v umělecké tvorbě. Technologii snímání neviditelné části světelného spektra (tedy infračervené a ultrafialové) využívají například teleskop Jamese Webba nebo Hubbleův vesmírný dalekohled. Snímáním světla o těchto vlnových délkách mohou dohlédnout mnohem dále do vesmíru, než kdyby snímaly pouze viditelné spektrum.

Víte že: IR snímání se používá také v medicíně, archeologii nebo ve vojenství.

Jakou techniku potřebujete?

Dobrá zpráva je, že nemusíte vlastnit vesmírný teleskop, abyste mohli pořídit infračervené fotky. Nejběžněji se používá buď fotografický film, který je na infračervené záření citlivý, nebo v případě digitálních fotoaparátů speciální infračervený filtr. Ten se nasadí na objektiv stejně jako jakýkoliv jiný přídavný filtr. Do fotoaparátu propouští pouze infračervené záření a ostatní vlnové délky světla odfiltruje.

Jde to i v počítači

Pokud se vám nechce pořizovat filtr, ale chcete si vyzkoušet, jak by vaše fotky vypadaly v infračervené podobě, pomůže vám Zoner Photo Studio X. Výsledek nebude stejný, jako když použijete tu správnou fotografickou techniku, ale je určitě zajímavé si tento postup vyzkoušet. Bude vám k tomu stačit modul Vyvolat.

Najděte správnou fotku

Nejprve je potřeba najít správnou fotku. Velmi oblíbená je mezi IR fotografy krajina. Je to kvůli tomu, že některé materiály (například ty organické, třeba zeleň) odrážejí více infračerveného záření než jiné. Zeleň potom získá světlou růžovou barvu, zatímco obloha je tmavá a desaturovaná. Ideální je tedy fotka krajiny, kde je zeleň i modrá obloha.

Protože nejsem fotograf-krajinář, fotky krajin v mém archivu nenajdete, proto jsem si fotku na ukázku stáhl z fotobanky. Máte také vybráno? Fajn, otevřete si ji v modulu Vyvolat v Zoner Photo Studiu X a jdeme na to.

puvodni.jpgZdroj: vyzkoušejte si úpravy na této fotce i vy, stáhněte si snímek od Ricarda Gomeze z www.unsplash.com.

Použijte barevné korekce

Budeme používat Barevné korekce a s nimi potřebujeme udělat dvě věci:

  • vymaskovat všechnu zeleň v popředí a barvu změnit na růžovou
  • vymaskovat oblohu a upravit jí sytost a světlost

Pokud se nám zadaří, pomocí těchto dvou úprav budeme schopni typický vzhled infračervené fotky nasimulovat.

TIP: Pokud jste se s funkcí Barevné korekce ještě nesetkali, doporučuji přečíst si článek o Barevných korekcích v magazínu www.milujemefotografii.cz, kde je všechno hezky vysvětlené.

V Barevných korekcích si klikněte na záložku Pokročilé, budeme pracovat s barevným kruhem. Vpravo nad kruhem klikněte na kapátko (mělo by mít v rolovací nabídce zvolený parametr Odstín). Hned vedle je ikonka masky, která vám po jejím zakliknutí zobrazí vybranou oblast k úpravě. Na barevném koláči vyberte takovou výseč barev, abyste měli v masce všechno kromě oblohy.

barevne-korekce.pngVyberte vše kromě oblohy. Do masky se nám dostaly i kousky mraků, ale to vyřešíme později.

Až budete spokojeni, zobrazení masky si vypněte. Použijte vnější kruh barevného koláče a otočte jím tak, abyste všechny vybrané barvy změnili na odpovídající odstíny růžové nebo fialové barvy.

Podle potřeby ještě upravte posuvníky Sytost a Světlost. Důležitá je také Uniformita – s její pomocí pěkně sjednotíte barvy a vyhnete se nepřirozeným přechodům. Když posuvníkem Uniformita pohnete, možná se vám zase změní barva. To je normální, stačí lehce doupravit odstín barevným koláčem.

posun-barev.pngPosuňte odstín a dolaďte posuvníky Sytost, Světlost a Uniformita.

Teď se přesuneme k úpravě oblohy. Postup maskování je stejný jako u zeleně, akorát budeme vybírat modré tóny, tedy barvy oblohy.

obloha.pngPřidejte si do masky oblohu.

Až budete mít masku hotovou, vypněte její zobrazení a upravte barvy. Tentokrát nebudeme měnit odstín, ale jenom Sytost a Světlost. Na infračervených fotkách je obloha většinou desaturovaná a tmavá, proto oba posuvníky podle potřeby stáhněte.

svetlost-sytost.pngStáhněte sytost a světlost oblohy.

Nastává čas doladit detaily. Vzpomínáte, jak nám na začátku maska pro zeleň nechtěně přesáhla i do mraků? Právě tento detail teď opravíme. Stačí vybrat Štětcový filtr (B), snížit mu Sytost na nulu a pěkně všechna místa s růžovým nádechem vymalovat. Protože jsou to bílé mraky (tedy nemají barvu), snížení sytosti se na celku nijak negativně neprojeví.

stetcovy-filtr.pngDetaily doladíme Štětcovým filtrem (B).

A máme hotovo.

before.jpgPřed

hotovo.jpgPo

Zkuste si úpravu i vy

Otestujte si, jak by na vašich fotkách vypadal infračervený efekt. Zvládnete to v Zoner Photo Studiu X na stránkách www.zoner.cz. Že ho ještě nemáte? Vyzkoušejte si ho na 7 dní s plnou podporou všech funkcí zdarma....


Celý článek najdete v dubnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.