Jak tvořit velké makroobrazy?

Publikováno: 12. července 2022 | autor Redakce
picture-1.jpg

Svět je nekonečně rozmanitý a členitý. Je možné na něj nahlížet mnoha způsoby, pod různými úhly a měřítky. Tyhle možnosti mě na makro fotografii fascinují. Některé zvětšené přírodní objekty se mi jeví jako úžasné konstrukce a nedostižná výtvarná díla. Pokouším se je zachytit, případně dále s nimi pracovat jako se stavebním materiálem nových obrazů.

Text a foto: Vlastimil Čapka

Do praktické fotografie mě zapojil dědeček, když mi bylo osm. Seděl jsem u pumpy u dvou kbelíků a přendával fotografie z jednoho do druhého a měnil vodu. Bylo to na vesnici a neměli tam vodovod. Od té chvíle jsem byl fotografií definitivně lapen, aniž jsem to věděl.

citron-1a.jpg

Když mi bylo 14, fotil jsem dovozovým aparátem Kiev IV. Byl rok 1969 a bez foťáku jsem nevyšel na ulici. V létě jsem viděl v televizi astronauty, jak fotí na měsíci. Poprvé jsem slyšel slovo Hasselblad a uvědomil si, že laťka je ještě hodně vysoko. Měl jsem v tom jasno: chtěl jsem se stát fotografem. Na FAMU mě nevzali, vystudoval jsem tedy ČVUT.

Praxe si o to řekla

O 44 let později jsem jako OSVČ potřeboval kvalitně fotografovat secesní ornamentální výplňová skla. Vzpomněl jsem si, že co bylo dobré pro astronauty na měsíci, bude dobré i v Dejvicích a přilehlém okolí. Koupil jsem si Hasselblad HIID50.

h22.jpg

Jako živnostník jsem asi 25 let vytvářel povrchové úpravy skla, různými technikami a také s použitím fotografie. Často přišel zákazník a chtěl vytvořit fotografii na sklo. Snímek s poměrem stran kinofilmu si stáhl z fotobanky. Jeho sklo mělo rozměr 0,5 × 3 m. Dovedete si představit, jak asi vypadal výřez z původní fotografie. Uvědomil jsem si, že fotky pro použití na sklo pod kuchyňské linky, sprchové kouty, výplně dveří atd. musí být pro tyto formáty speciálně vytvořeny.

tisk-15.jpg

Většina zákazníku by měla ráda doma kousek přírody, který se neokouká. Cesta k makrofotografii přírodních objektů byla otevřená.

Vybavení a postupy

Hasselblad H3DII50 je pro tento účel ideální. Používám jeho objektiv HC Macro 4/120, který má excelentní ostrost (MFT) už od clony 4 a mezikroužky H52 a H26 mm. U objektivu jsem otestoval optimum, mezi hloubkou ostrosti a ostrostí obrazu na clonu 19.

picture-1.jpg

U vyšších clonových čísel je při extrémním zvětšení pozorovatelné mírné zhoršení ostrosti. Pochopitelně u makra není hloubky ostrosti nikdy dost. Velmi mi pomohly mikrosáňky ovládané...


Celý článek najdete v červencovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv07-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.