Jak si ochočit nový digitál

Publikováno: 7. února 2023 | autor Redakce
cameras-4729077.jpg

Zdá se, že zima už příliš růžky vystrkovat nebude, a některé dny jsou doslova jarní. To je ideální čas na proklepnutí nové výbavy anebo připomenutí základů, pokud jste delší dobu nefotili. Tentokrát to bude zejména pro začátečníky a věčné začátečníky.

Proč se vlastně ovládáním fotoaparátu detailněji zabývat? Inu, je to prosté a zkušenosti hovoří jasně: pokud si totiž první seznámení s fotoaparátem odbydete v klidu a s návodem při ruce, je velmi malá šance, že budete v budoucnu tápat při hledání konkrétního nastavení nebo funkce.

pexels-photo-14840705.jpg

Stejně tak je třeba nasát způsob ovládání a pohybu v menu fotoaparátu, které může být v některých případech velmi rozsáhlé. A hledat něco v menu, jež má například sedm sekcí a v každé z nich další tři podstránky, není úplně snadné bez jeho základní znalosti.

Může se to zdát jako samozřejmost, ale překvapilo by vás množství fotografů, kteří sice umí vytvořit povedený snímek, ale cesta k němu je poměrně zdlouhavá, zejména kvůli neznalosti ovládání vlastního přístroje. A teď si představte, jakých výsledků by mohli dosáhnout při zvládnutí úplných základů.

annie-spratt-ogdort6vkue-unsplash.jpg

Ano, najdou se i tací, kteří mají výtvarné a vizuální cítění, avšak princip expozice a práce se světlem, časem a clonou je pro ně španělská vesnice i po několikerém vysvětlení. Takových je mezi námi naštěstí minimum a za svůj život jsem se setkal asi se třemi.

Na prvním místě technika?

V tomto případě to jednoznačně platí. Zároveň také platí to, že dobrou fotku uděláte i se špatným fotoaparátem, jelikož se vše odvíjí od autorova vidění a kreativity. Ovšem nevhodná technika anebo neznalost vhodné techniky bude vždy limitem, na který můžete a nemusíte narazit.

patrick-pahlke-g7wgkn7j-rs-unsplash.jpg

Pro naše účely tedy předpokládejme vlastnictví pokročilého fotoaparátu (je jedno, zda to bude kompakt, bezzrcadlovka nebo zrcadlovka), který umožňuje nastavení expozičního režimu a práci s clonou, časem a citlivostí. V praxi je to tedy většina dostupných digitálů s výjimkou jednoduchých kompaktů a ultrazoomů, které již z trhu prakticky vymizely.

Ruku v ruce s fotoaparátem jde i objektiv, u kompaktů pevně uchycený k tělu aparátu, u ostatních skupin (bezzrcadlovky a zrcadlovky) pak vyměnitelný. V prvním případě na objektivu obvykle nenajdete žádné ovládací prvky, ve druhém případě...


Celý článek najdete v únorovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.