Jak se tvoří FotoŠkoda online streamy

Publikováno: 7. dubna 2023 | autor Redakce
stream-team-full-res.jpg

„Dobré nápady se cení a ty nejlepší jsou k nezaplacení,“ říkával jeden z mých reklamních školitelů kdysi dávno kdesi ve Švýcarsku.

Mezi ty nejlepší s velkou radostí a plnou zodpovědností řadím nápadité, vtipné a hlavně snad pro každého fotografa velmi přínosné online streamy, které moderují Luděk Bouška a Michal Houdek každé úterý od 18. hodiny na youtubovém kanálu Centra FotoŠkoda.

-ad-0166.jpg

Současně běží i na Facebooku a těší se stále většímu zájmu naší foto-video veřejnosti. Dovolil jsem si tedy uspořádat multirozhovor ve snaze vám přiblížit zázemí tohoto streamovacího unikátu. Jak se mi to povedlo? Posuďte sami.

Dalo by se říci, že jsem si téměř každý úterní podvečer vyhradil pro vás. Ano, FotoŠkoda online streamy Zaostřeno na novinky z fotosvěta oslaví brzy třicítku (tedy třicátý díl, jestli se nepletu), a to nepočítám vaše speciály typu Zaostřeno na firmware, Zaostřeno na blesky atd., kterých jsem shlédl také pěknou řádku. Můžete mi prosím prozradit, jak tento mezi fotografy oblíbený seriál na YouTube a Facebooku vznikl?
Luděk: Musel jsem se podívat na YouTube, abych si uvědomil, jaký stream jsme vysílali jako první. Začali jsme na akci FotoŠkoda Week na podzim 2020, což byla covidová online náhrada FotoŠkoda Festu v době, kdy se lidé nemohli setkávat osobně. Během toho týdne jsme odvysílali tři streamy denně a napadlo nás, že bychom v tom měli pokračovat i mimo Week. Od ledna 2021 jsme vysílali dvakrát měsíčně a v loňském roce už jednou týdně.

-ad-0186.jpg

Michal: Úvodem bych chtěl říci, že nejdůležitější objevy jsem učinil já – ha, ha, klasika od Cimrmanů. Online streamy jsme dělali na Festu každoročně. Když přišel covid, zkusili jsme jen tak cvičně pár streamů, dokonce i přes telefon a na dálku. Bylo to technicky náročné, ale bavilo nás to – my jsme se s Luďkem vypovídali a Rado měl alespoň dost práce a chvíli nenadával. Ne, teď vážně

Co děláme, na trhu chybělo a nám vlastně taky – nemohli jsme se potkávat, tak jsme dali lidem šanci alespoň online. A rozjelo se to, lidi to baví a tím pádem to baví i nás. Líbí se nám i to, že vidíme týden co týden větší sledovanost a více dotazů – jen se bojím, že jednou přijde parta basketbalistů a srovná nás do latě.

Rado: Já si ten den pamatuju, jako by to bylo včera. Bylo to v době covidové, kdy se takhle jednoho krásného rána Michal s Luďkem probudili a řekli si: „Čím bychom ještě mohli Radovi zpříjemnit jeho nudný život? No jasně, budeme každé úterý večer dělat živáky, to ho bude moc bavit!“ No a teď asi trochu vážněji…

Byla to zkrátka reakce na ne zrovna příznivé období covidových lockdownů, kdy se nám na FotoŠkoda Weeku docela osvědčily živé streamy se zajímavými osobnostmi kolem fotografie. Když jsme viděli, kolik lidí má o takový obsah zájem, začali jsme zvažovat nějaký pravidelný formát, kterým bychom fotografický lid udrželi v těžké době při životě.

stream-team-full-res.jpg

Součástí každého streamu je (po vysvětlení novinek) i obrovská množství odpovědí na někdy velmi specifické dotazy diváků. Jak to zvládáte? Pokaždé jich zodpovíte desítky a pak ty ostatní písemně?
Luděk: Písemně odpovídáme až v poslední době, když se nějaký dotaz objeví po odvysílání streamu. Ze začátku jsme do upoutávky vkládali i odkaz na formulář, do něhož bylo možné psát dotazy, které jsme zodpovídali ve streamu ještě před těmi...


Celý článek najdete v dubnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.