Jak se fotí v Rádžasthánu

Publikováno: 2. ledna 2023 | autor Redakce
mahut.jpg

Rádžasthán, největší a nejbarevnější stát Indie, učaroval naší fotografce roku 2016 Magdaléně Strakové natolik, že tam byla již pětkrát a nyní pro Czech Photo Travel chystá cestu šestou. V plánu jsou úplné fotografické orgie od divokých tygrů po fotograficky opulentní svátek Hólí. Tak o tom se musíme dozvědět trochu víc.

gangaurfestival.jpg

Magdaléno, proč vlastně jet fotit právě do Rádžasthánu?
Protože nikde jinde se vám nenabízí taková pestrost fotozážitků. Fotograf si tam může připadat až trochu zahlcen množstvím motivů, hlavně pokud vás oslovují cestovní a street témata.

Na ptáčkaření a wildlife je tam několik světoznámých lokalit, kam jezdí štáby z celého světa natáčet dokumenty o přírodě. Jsou tam úžasné chrámy, rozsáhlé pevnosti a paláce zapsané v UNESCO a přepestré indické festivaly jsou pro fotografy doslova magnetem.

holi.jpg

Které z míst vám tam nejvíce přirostlo k srdci?
Srdeční záležitostí je pro mě Udajpur, je to pohádkové město s nádherným palácem a jezery – však se mu také někdy přezdívá Benátky Východu a pravidelně se umisťuje na předních příčkách anket o nejromantičtější a nejkrásnější místo planety. Samotný palácový komplex je dechberoucí, je největším svého typu v celém Rádžasthánu a stavěl se téměř 400 let.

marwari.jpg

Ale těžko vybírat, unikátních památek je v Indii spousta – naprosto mě třeba okouzlily stepwelly, schodišťové studny. Je jich mnoho typů, ale každý má svou jedinečnou architekturu a kouzlo. V itineráři naší fotoexpedice plánujeme návštěvu těch nejzajímavějších stepwellů, včetně speciálního focení s lokálními modelkami, které nám v bludišti schodů budou pózovat v tradičních úborech.

udaipur.jpg

To zní fantasticky, co speciálního se ještě chystá?
Budeme mít možnost fotit vzácné autochtonní plemeno koní marwari. Vyšlechtili je hrdí rádžpútští bojovníci jako své válečné oře, za nadvlády Britů však plemeno vyšlo z módy a skoro zaniklo. Naštěstí zájem západních turistů ho pomohl oživit, a tak se těmito naprosto specifickými koňmi...


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.