Jak se fotí na pobřeží Baltu s Jirkou Šebkem a Tomášem Vocelkou?

Publikováno: 9. dubna 2023 | autor Redakce
29-polsky-balt-tomas-vocelka.jpg

Přinášíme další pokračování naší už pořádně oblíbené a na doporučení hojné rubriky, jejíž autoři jsou znalci stále vyhledávanějšího (a to nejen dovolenkáři) pobřeží Baltického moře. Výhodou této lákavé fotografické lokace je příjemná dosažitelnost a komfortní evropské prostředí.

balt-jirisebek-1911-1831-4500.jpg

Oba máte rádi jednoduché a čisté fotografie. Kam je jezdíte lovit?
J. Š.: Snažím se hledat opuštěnější místa. Ideálně se jedná o lokality, kde nenajdete moc zástavby, nejsou tam všude sloupy elektrického vedení atd. Z toho důvodu mi ideálně vyhovuje pobřeží Baltu. Nejčastěji jezdím na Rujánu či Uznojem. Dají se tam najít jedinečné motivy.

T. V.: Já rád jezdím k Baltu do Polska, které patří mezi mé oblíbené země, pocházím totiž z Krnova na česko-polské hranici. U tamního Baltu snadno najdete kilometry písečných pláží, kde můžete jít hodiny a sotva někoho potkáte. Zároveň ale Balt na místech, kam rád jezdím, není jednotvárný. Kromě pustých pláží tam člověk najde i chátrající skelety staveb z druhé světové války, úžasné písečné duny, industriální přístavní krajiny i města, kde se dá fotit street, který mám taky hodně rád.

vocelka-polsko-leba03.jpg

Když už jsme u toho, z fotografií je to asi zřejmé, ale co přesně tam nejčastěji fotíte?
J. Š.: Toto vychází již z první otázky. Hledám pláže, které jsou doplněny různými útvary, aby doplnily finální snímek. Často si tak otevřu satelitní snímky a hledám na pláži různá skaliska, vlnolamy, mola či popadané stromy.

T. V.: Nejčastěji asi minimalistickou krajinu, ale poslední dobou hodně i moderní architekturu a street fotografii ve městech jako Štětín, Gdyně nebo Gdaňsk.

vocelka-polsko-miedzyzdroje02.jpg

Kdy je ideální doba na fotografování u Baltu?
J. Š.: Pro mě rozhodně v zimě, kdy je tam nejhorší počasí. Za slunečného počasí mě tam focení neláká. Potřebuji co nejvíce dramatické počasí. V zimě bývá největší vítr a díky němu jsou velké...


Celý článek najdete v dubnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-23-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.