Jak na historické filmové techniky − II. díl

Publikováno: 5. února 2020 | autor Kateřina Davidová
Jak na historické filmové techniky − II. díl

V minulém díle analogové školy jste se dozvěděli o historických filmovým technikách z pohledu teorie a zvláště o přípravě potřebných podkladů pro tvorbu fotografie některou z historických technik.
Foto: Tomáš Štanzel, Národní technické Muzeum www.ntm.cz/projekty/fototechniky/cs

Konečný snímek můžete vyrobit rozmanitými způsoby, podívejte se na ty nejčastější...

Kyanotypie

Je asi nejjednodušším procesem, který můžete vyzkoušet.  Byla objevena Johnem Herschelem roku 1842, tedy pouhé 3 roky po ohlášení vynálezu fotografie. Pro kyanotypii je typické modré zbarvení obrazu. Samotný postup je snadný, avšak předpokládá vlastnictví správných chemikálií a potřebných nástrojů.

Při tvorbě kyanotypie si vystačíte se dvěma chemickými látkami, kterými jsou citran železito-amonný (zelený) a hexakyanoželezitandraselný. Z obou látek se připravuje roztok rozpuštěnímve vodě – zde je třeba dát pozor nato, aby nebyla voda železitá nebo neobsahovala zbytky rzi – vhodnější je  použít  destilovanou vodu. Navíc je potřeba pracovat opatrně, mějte na paměti, že zacházíte s jedovatými látkami.

Směs, která je po smíšení fotocitlivá, se nanese na fotografickou desku, papír nebo textil. Nanášet můžete při obyčejné žárovce, zářivky nejsou vhodné pro obsah UV záření ve spektru. Nanesená vrstva se nechá zaschnout, pro urychlení lze použít i fén. Postup se dozvíte v únorovém vydání časopisu FotoVideo, jehož předplatné pořídíte: ZDE.

Slaný proces

Slaný proces je historicky první kopírovací proces, který je      založený na citlivosti halogenidových solích stříbra ke světlu. V  dokonalé formě jej používal už Talbot roku 1839. Princip tvorby obrazu je jednoduchý: list papíru se smočí nebo potře roztokem NaCl a po usušení smočí v roztoku AgNO3 nebo jím potře.


Více o těchto technikách se dočtete v únorovém vydání, kde je mimo jiné i toto.

 

Upoutávku na náš předchozí článek si můžete přečíst zde:

Historické filmové techniky a jak na ně – I. díl

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.