Jak fotit zimní krajinu

Publikováno: 15. března 2020 | autor Kateřina Davidová
Jak fotit zimní krajinu

Sníh dodá krajině půvab a zcela novou tvář. Navíc v zimě se slunko nachází nízko nad zemí, a tak západy slunce mají zcela jinou a unikátní podobu. Přečtěte si 3 rady jak na toto téma…

Na co si dát pozor

Elektronika, baterie, plasty, kov – to vše prochází v zimním ročním období velice tvrdou zkouškou a je dobré vědět, co si se svým fotovybavením můžete dovolit. Avšak z fotografického hlediska představuje právě zima překrásné a unikátní období roku. V zimě, hlavně v mrazu, se akumulátor baterie vašeho přístroje vybije mnohem rychleji než obvykle. Jistě se vám bude hodit mikroutěrka na otření čočky objektivu. Při čistění čočky objektivu venku v mrazu na čočku nedýchejte, neboť orosený povrch velice rychle zamrzne. Buďte opatrní při náhlé změně teploty. Pokud se půjdete někam zahřát, dejte ještě před vstupem dovnitř svůj fotoaparát do brašny. Tam jej ponechte alespoň 1,5 hodiny a teprve pak jej můžete vyndat.

Hlídejte si expozici

Při fotografování zimních scén odrážejí bílé plochy mnohem více světla. Systémy měření expozice ve vašem fotoaparátu vyhodnotí bílé plochy jako povrch s daleko vyšším jasem. Přístroj při automatickém nastavení expozice zprůměruje hodnoty na neutrální šedou = 18% černou, a snímek podexponuje, tedy ztmaví. Potom je ve výsledku sníh šedý. Čím více bílých míst, tím větší podexpozice. Pokud fotíte na automat, zvolte režim „Sníh“. Při manuálním nastavení dejte prioritu clony a podle množství bílých ploch zvolte korekci expozice +0,5 až +1,5 EV.

Klidně si lehněte do sněhu a dejte pozor na světlo

Fotografujte z netradičních úhlů. Ale než vyrazíte fotit, sledujte pozorně předpověď počasí. Rozhodně nefoťte zimní scénu v jasném poledním slunci. Polední světlo opravdu bohužel nemá atmosféru. Vyrazte nejlépe fotit brzy ráno nebo v pozdním odpoledni — během zlaté hodiny.

Rady navíc:

Foťte detaily… Hlídejte si rovný horizont… Nebojte se fotit na výšku… Zakomponujte do fotky osoby… Vďěčné jsou vodopády… Co třeba směrovky a cedule?

Uzávěrka tématu ZIMNÍ KRAJINA je 30. 6. 2020

 

Do galerie vašich snímků se podívejte:ZDE.

 

Už jste četli březnové FOTOVIDEO? Podívejte se, co vás v něm čeká: ZDE.

Březnové FOTOVIDEO

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.