Hahnemühle – Archivace a certifikace fotografií

Publikováno: 11. srpna 2023 | autor Redakce
obr-uvod-rs49-certificate-of-authenticity-web-lpr.jpg

Šestý díl osmidílného seriálu o uměleckých a fotografických papírech pro inkoustové tiskárny Canon, Epson a HP.

Obsah seriálu

  • Představení firmy Hahnemühle a jejího sortimentu
  • Udržitelné papíry Digital FineArt Collection – Natural Line
  • Matné papíry Digital FineArt Collection – Matt FineArt Smooth & Textured
  • Lesklé papíry a plátna Digital FineArt Collection – Glossy FineArt & Canvas FineArt
  • Deckle Edge, fotokarty, fotoknihy
  • Archivace a certifikace fotografií, Hahnemühle Certified Studio
  • Papíry pro studenty a začínající umělce – Hahnemühle Photo
  • Zacházení s papíry, tisk se správou barev, technická podpora


Možnost použit k tvorbě média s galerijním archivačním potenciálem vybízí k širšímu programu a právě u Hahnemühle takový najdete. Vítejte u dílu věnovaného pomůckám pro archivaci, autentifikaci a certifikaci uměleckých fotografií a obrazů.

Podpisová pera Hahnemühle

Pera pro podepisování fotografií Signing Pen Duo od Hahnemühle pomáhají umělcům propůjčit jejich dílům ještě osobitější ráz, zdůraznit ediční tisky a zcela dokončit unikátní díla. Jedná se o dvojici pera a tužky, umožňující trvanlivý podpis na jakémkoli médiu.

Klasickým černým mikrofixem s pigmentovým inkoustem lze podepisovat bez problémů především vysoce lesklé a polomatné papírové povrchy, aniž by se podpis rozmazal nebo propsal skrz. Pigmentové pero je určeno pro dokumentační účely a je současně archivní, voděodolné, pachově neutrální a světlostálé. Jemnou kovovou špičkou zvládne i nejdetailnější podpisy.

obr-1-rs1573-signinpenduo-signierstifte-closeup-2-lpr.jpg

Aby obrazy na matném nebo silně texturovaném papíru nebylo možné zaměnit, je pigmentové pero doplněno o černou grafitovou tužku v archivační kvalitě. Tužka s vynikajícími vlastnostmi je dostatečně měkká, aby se nepropsala, a dostatečně tvrdá, aby se podpis dostal na papír.

Oba podpisové nástroje jsou k dispozici v moderním výsuvném pouzdře. Signing Pen Duo lze ideálně kombinovat s certifikáty pravosti Hahnemühle. Spolu zaručují pravost pro unikátní a limitované edice uměleckých děl a ochranu proti falšování.

Certifikát pravosti s hologramem

Certificate of Authenticity byl navržen pro umělce a fotografy, kteří chtějí vyznačit původnost svých limitovaných uměleckých děl a reprodukcí na archivačních papírech a zabránit falšování. Každý certifikát sestává z kvalitního ručního papíru s vodoznakem Hahnemühle a fluorescenčními bezpečnostními vlákny, přičemž je dále opatřen postupně číslovaným hologramem.

Druhý, identicky číslovaný hologram se umísťuje na zadní stranu uměleckého díla. Číslo každé dvojice holografických samolepek je zadáno pouze jednou a dílo s certifikátem tak tvoří unikátní pár.

obr-2-rs45-hahnemuhle-certificate-packshot1-lpr.jpg

Kombinace certifikátu a hologramu zaručuje, že každý certifikát pravosti se vztahuje pouze ke konkrétnímu uměleckému dílu. Na internetové stránce www.myartregistry.com máte navíc možnost svá díla zaregistrovat a představit je tak sběratelům umění a dalším potencionálním zájemcům o vaši tvorbu.

Certifikační papír je tradiční médium s přirozenými (potrhanými) okraji a lze ho potisknout v inkoustové (doporučeno) i laserové tiskárně a vyplatí se využít ruční podavač či podavač tuhých médií. Jsme často dotazováni, jaké informace by měl certifikát obsahovat. To je samozřejmě individuální, ale základní soubor údajů je následující:

  • jméno autora, případně název díla
  • velikost tisku
  • materiál (název papíru či plátna)
  • unikátnost / limitovanost edice (pořadové číslo tisku, např. 2/20)
  • technika tisku, např. obecná formulace Archival pigment print, někdo upřesňuje název tiskárny a inkoustové sady (např. Epson SC-P900 & UltraChrome Pro 10)
  • není-li sám autor tiskař, pak i laboratoř, která výtisk zhotovila
  • datum
  • podpis autora

Zvýšení stálosti a otěruodolnosti reprodukcí: Hahnemühle Protective Spray

Hahnemühle Protective Spray chrání fineartové tisky před znečištěním, otisky prstů i vlhkostí a zvyšuje jejich odolnost proti UV záření. Aerosolový sprej se na papír nanáší rovnoměrně jako jemná mlha a nemění strukturu ani odstín média. Pigmentové a především pak dye-based inkousty se aplikací spreje fixují, čímž dochází k výraznému zpomalení stárnutí reprodukce. Motivy si ponechají svou barevnou intenzitu a brilanci.

obr-3-rs40-protective-spray-online-header1-bearbeitet-1.jpg

Nanesená ochranná vrstva zvyšuje odolnost fineartových papírů proti otěru, takže nebezpečí otisků prstů a škrábanců se snižuje. Aplikací spreje se stanou tisky částečně vodoodpudivými. Vylepšená receptura ochranného spreje je rychleschnoucí, zažloutnutí motivu z důvodu jeho použití není možné. Sprej je dodáván v tlakové nádobce o objemu 400 ml a průměrná výtěžnost spreje činí 4 m2.

Skladování fotografií: archivační & portfolio boxy

Vlnitá lepenka portfolio boxů je vyrobena z archivačního kartonu bez obsahu kyselin, odolného proti stárnutí, odpovídá požadavkům norem DIN 6738, ISO 9706 a ISO 16245. Boxy jsou určeny k dlouhodobé ochraně cenných uměleckých pokladů a dokumentů před světlem, prachem a atmosférickými vlivy.

Box pro formáty fotografií až do velikosti A4 je vyroben z vlnité lepenky o tloušťce 1,6 mm, označované jako E-vlna (mikrovlna). Pro další velikosti až k vnitřnímu formátu A2 se používá vlnitá lepenka klasifikace B (jemná vlna) s výškou vlny 3 mm. Ve všech případech je vnějšek vyveden v holubí šedi, vlny a vnitřek jsou přirozeně bílé.

obr-4-rs2344-archive-and-portfolio-box-img-1473.jpg

Boxy jsou dodávány v prostorově úsporném balení 10 nebo 25 kusů a lze je rychle a jednoduše složit. Skrze FOMEI je prodej možný i po jednom kusu. Dostupné formáty boxů jsou určené pro fotografie A4, A3, A3+ a A2 a každý box má výšku 35 mm.

Hledám službu výroby fotografií a chci špičkovou kvalitu a galerijní archivační potenciál

Nemáte tiskárnu? Nevadí. S programem Hahnemühle Certified Studio celosvětově firma Hahnemühle nabízí fotografům a umělcům podporu při hledání správného tiskařského partnera.

Všechna certifikovaná studia jsou experty Hahnemühle dle přísných zadání přezkoušena. Studia zajišťují implementaci systému pro správu barev (color management), dodržování inkjetového fineartového workflow, výlučné používání pouze fineartových tiskáren a stálou kvalitu ve všech produkčních krocích.

obr-5-certified-studio-logo.jpg

Pro fotografy a umělce to znamená vysokou stálost kvality celého výrobního postupu a zaručenou archivační kvalitu inkjetových fineartových tisků, danou používáním papírů a fototiskáren s pigmentovými inkousty, odolnými proti UV záření i školeným, a kompetentním personálem studií.

Přehled všech certifikovaných studií najdete na internetových stránkách www.hahnemuehle.com/certified-studios, alternativně na zařízení s Androidem / iOS v Hahnemühle App.

obr-6-excellence-program-app.jpg

V České republice a na Slovensku je v současné době deset tiskových studií pyšnících se certifikací Hahnemühle. Kompletní sortiment produktů Hahnemühle najdete na www.fomei.com/hahnemuehle.


Celý článek najdete v srpnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv08-23-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.