Grafické karty NVIDIA GeForce RTX 40 z pohledu tvorby videa

Publikováno: 27. července 2023 | autor Redakce
geforce-rtx-40-series-partner-graphics-cards.jpg

Současná řada grafických karet NVIDIA RTX, která byla uvedena na trh na jaře letošního roku přináší celou řadu vylepšení nejen pro grafiky, ale zejména pro videotvůrce.

Blíže jsme se na novinky v oblasti zpracování fotografií a grafických prací podívali v dřívějším článku. Dnes se proto zaměříme trochu více na benefity této řady karet, které mohou při své práci využívat tvůrci videoobsahu.

Podobně, jako je tomu v případě statických snímků, tak je i při střihu a postprodukci videa znát násobně vyšší efektivita nové architektury Ada Lovelace. Z čistě praktického pohledu to znamená například až dvojnásobně rychlejší export videa nebo stabilní běh více programů, které využívají grafickou kartu.

geforce-rtx-4000-lineup.jpg

Typickou situací je například hraní počítačové hry společně se streamováním dalšího videoobsahu. Nová řada karet takové požadavky zvládá bez problémů, což je také důvod, proč karty RTX 40 využívá řada youtube tvůrců.

Co vám NVIDIA přinese při práce s Adobe Premiere?

Velmi podobná situace jako u zpracování fotografií nastává i v případě zpracování videa, co se podpory programů týče. Ačkoli nová řada karet přináší unikátní funkcionality pro vícero programů, přeci jen je tu několik osvědčených zástupců, kteří dominují trhu.

nvidiaces2023-000-1024x682.jpg

Z dílny známí společnosti Adobe sem spadá dvojice programů – v případě Adobe After Effects dostanete rychlejší časy renderování s využitím grafického jádra. U velmi rozšířeného postprodukčního softwaru Adobe Premiere Pro znamená využití nové řady grafických karet hned několik pozitiv:

  • Kódování s akcelerací GPU (NVENC) pro rychlejší export videa až 5x
  • Dekódování s akcelerací GPU (NVDEC) umožňující plynulé přehrávání a procházení videí ve vysokém rozlišení a také možnost streamování více videí v jeden čas
  • Efekty akcelerované pomocí GPU a funkce umělé inteligence, jako je Auto Reframe, pro rychlejší úpravy videa v reálném čase

Výrazného zrychlení se mohou uživatelé dočkat nejen u zmiňované funkce Auto Reframe, ale také u výpočetně náročných úprav při zaostření videa. Konkrétně u jednoho z nejpoužívanějších filtrů Unsharp Mask je to zrychlení zpracování až 4,5×.

Při úpravě videa pomocí tohoto filtru se nedoostřuje celý snímek, ale program vyhledá nejlépe zaostřené oblasti, na které pak aplikuje filtr podle předvoleb uživatele – tento proces je obvykle výpočetně náročný, grafické karty RTX 40 tedy mohou výrazně šetřit čas a i náklady.

Rychlejší práce v Davinci Resolve

Střihový software Davinci Resolve je jedním z trojice nejpoužívanějších programů pro práci s videem, a i v tomto případě mohou uživatelé těžit z několika benefitů nové architektury karet:

  • Grafickou kartou akcelerovaná úprava barev, střih videa a barevný rozsah
  • Efektivnější a rychlejší hardwarové enkódování a dekódování vání videa
  • Grafickou kartou akcelerované využití funkcí umělé inteligence, jako je rozpoznávání obličejů pro automatické označování záběrů a nasazení efektů nebo funkce SpeedWarp pro jemné zpomalení pohybu a plynulé vysoké rozlišení videa

Praktické příklady využití výpočetního výkonu RTX 40 ukazují, že se výrazně zkracuje čas potřebný pro export videa, a to de facto na polovinu. Duální enkódování podporované novou řadou karet zvládne simultánně zpracovávat dvě různá videa anebo nahrávat video v 8K 60 fps v reálném čase například pro tvorbu streamovacích herních videí ve vysoké kvalitě.

Bez zajímavosti není ani výrazné zrychlení (až o 70 %) při použití funkce Rotoscoping – proces zvýraznění části pohyblivého záznamu, který se obvykle provádí snímek po snímku – kterou lze nyní díky podpoře umělé inteligence aplikovat prakticky okamžitě pomocí nástroje „Object Select Mask“.

studio-itns-racerx-ada-wk23-encoders-1280w.png

Efekty a kódování během okamžiku

Poslední z trojice nejvýznamnějších programů – Vegas Pro – těží podobně jako ostatní software především z vyššího výpočetního výkonu a tím i rychlejšího zpracování videa nebo použití nejrůznějších video efektů.

Velmi podobně je na tom i využití oblíbeného nástroje od Topaz Labs, který pracuje z velké části s umělou inteligencí a nová řada grafických karet přináší výrazné zrychlení při aplikaci efektových filtrů. Zkušenosti při používání tohoto nástroje ukazují až o 54 % vyšší výkon v aplikaci při upscalingu a úpravě prokladu záznamu.

Podpora AV1 a NVENC

Jeden z novějších videokodeků AV1 je díky platformě OBS Studio stále rozšířenější, jelikož jedna z posledních verzí přidala podporu tohoto kodeku i při streamování na YouTube. Všechny karty NVIDIA RTX 40 podporují hardwarové kódování AV1 v reálném čase, samotný proces je v průměru o 40 % efektivnější než kódování v H.264 a poskytuje vyšší kvalitu než konkurenční grafické karty.

av1-blog-3-h264vsav1-chart.png

O tom, že se jedná o kodek budoucnosti již pravděpodobně není pochyb, jelikož vyšší efektivita kodeku AV1 umožňuje streamovat obraz ve vyšší kvalitě a tvůrci tak mohou v konečném důsledku streamovat ve vyšším rozlišení s plynulejšími snímkovými frekvencemi.

Nástroj NVENC (Nvidia Encoder) je hardwarový akcelerátor kodeku pro H.264 a HEVC, který je součástí grafických karet NVIDIA. NVENC umožňuje rychlé a efektivní kódování videa pro streamování, nahrávání a editaci. V současné době se jedná již o osmou generaci tohoto nástroje, což znamená vylepšení v několika směrech.

av1-blog-1-sxsxs.png

Co to znamená pro praktické využití? NVENC zachovává kvalitu videa s vyšší přesností než konkurenční kodéry. Uživatelé GeForce RTX mohou streamovat obraz ve vyšší kvalitě při stejném datovém toku jako konkurenční produkty nebo kódovat při nižším datovém toku při zachování podobné kvality obrazu. To v konečném důsledku přináší lepší obraz i při omezené šířce pásma pro přenos videa.

Rychlý střih videa i na cestách

NVIDIA představila také řadu notebooků NVIDIA Studio, které jsou osazeny nejnovějších generací grafických karet a přinášejí tvůrcům ještě větší nezávislost.

studio-itns-shangyu-wang-wk45-aero-1280w.jpg

Grafické karty GeForce RTX 40 tak zájemci najdou například u modelů Samsung Galaxy Book 3, Gigabyte Aero, Asus ROG Flow , MSI Stealth nebo notebooky Razer. Vybrané modely notebooků jsou samozřejmě již dostupné i na trhu v České republice, jejich široký výběr najdete na Smarty.cz.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.