Umělá inteligence a NVIDIA GeForce RTX 40 mění pravidla hry

Publikováno: 22. června 2023 | autor Redakce
geforce-ada-4090-web-og-1200x630.jpg

Aktuální řada grafických karet NVIDIA RTX 40 sice navazuje na své předchůdce s označením RTX30, jedná se však o zcela přepracované grafiky s vynikajícím výkonem a účinností.

U řady RTX 40 se jedná o novu architekturu nazvanou Ada Lovelace (tak se mimochodem jmenovala první programátorka), která přináší výrazný generační skok, ve srovnání s dřívějšími modely. Srovnejme například fakt, že obsahuje až 76 miliard tranzistorů, což je třikrát více, než tomu bylo u předchozí generace.

nvidia-ada-lovelace-architecture-processing-throughput-performance-efficiency.jpg

Vedle herního nasazení jsou GeForce RTX 40 ideálním nástrojem také pro tvůrce obsahu, kterým přináší kvalitnější a stabilnější streamování, dvojnásobné zrychlení exportu videa nebo výrazné zkrácení času renderování. To vše společně s až trojnásobně vyšší efektivitou – v praxi to tedy znamená nejen zrychlení práce, ale také výrazné snížení spotřeby při zachování výkonu a samozřejmě i snadnější a tišší chlazení, díky nižším emisím tepla.

Nejen AI pro fotografy

Tvorba obsahu zahrnuje vedle videa také statické snímky, ať už to budou ilustrace nebo fotografie. A právě při jejich úpravách, zejména při úpravách surových dat s následným exportem se nejvíce projeví vyšší výkon a celkově plynulejší pracovní proces.

geforce-rtx-40-series-partner-graphics-cards.jpg

Především u fotografií je v současné době velkým trendem využívání umělé inteligence, která pomáhá s úpravami obrazu při postprodukci snímků. Výsledná práce s fotoeditory a grafickými editory je výrazně efektivnější, protože odpadá nutnost pracovat způsobem pokus/omyl a s následným jemným doladěním.


NVIDIA Studio

Prakticky všechny grafické karty NVIDIA mají své vlastní ovladače, u výkonných karet optimalizované především pro hraní počítačových her. S označením Studio však přišly ovladače optimalizované nikoliv pro hraní her ale pro práci s vizuálním obsahem nejrůznějšího typu, od fotografií, přes ilustrace až po střih videa nebo jeho streamování.

V praxi to tedy znamená, že Studio ovladače nabídnou vysokou stabilitu u podporovaných editačních programů, avšak nemusejí podporovat nejnovější počítačové hry.


V nejrozšířenějších programech pro úpravu fotografií od společnosti Adobe, tak nově uživatelé najdou funkce umožňující i složitější úpravy snímků, jako je například Obnova fotografie, dopočet částí snímku nebo navýšení rozlišení snímku s vyšší výslednou kvalitou než u tradičních postupů.

Zejména ti, kdo využívají bezztrátových obrazových dat ve formátu RAW pak využijí a jistě ocení možnost pracovat v programu Adobe Lightroom s funkcí vylepšení obrazu přímo ve formátu RAW a ve vysokém rozlišení. Srovnávací testy ukazují až pětinásobné zvýšení rychlosti.

Čas a efektivita – o ty tady běží

Největší podíl na využívání umělé inteligence má technologie DLSS (Deep Learning Super Sampling), která je u této řady karet přítomna již ve třetí iteraci. Princip využívané umělé inteligence je zde v zásadě stejný, jako v jiných odvětví. AI je vytrénovaná na velkém množství obrazových dat, takže dokáže dobře posoudit vstupní podobu a adekvátně pak nabídne vylepšení založené právě na naučených informacích.

Co to znamená v praxi? Prakticky každá úprava, která dosud znamenala primárně vytvoření přesného výběru nebo jemné a mnohdy kompromisní nastavení vylepšení snímku tak aby nebyly viditelné zbytkové artefakty, je s využitím hlubokého učení velmi rychlá a především efektivní. Typickými příklady jsou:

  • Přesný výběr objektu na fotografii – výrazně rychlejší a přesnější automatický výběr objektu
  • Výběr velkých ploch a oblohy – podobný případ, jako výše
  • Redukce šumu – optimální nastavení mezi mírou šumu, velikostí zrna, zachováním detailů a doostřením je s pomocí pluginů velmi rychlé a účinné
  • Doostřování – zdlouhavý proces doostřování fotografií je dílem okamžiku a díky velké učební databázi dosahuje AI velmi dobrých výsledků.

Pro tvůrce obsahu je důležitá nejen rychlost a efektivita, ale především mobilita a také přenositelnost. Efektivní práce na cestách je nyní dostupná pro všechny, jelikož novou architekturu Ada Lovelace využívají všechny grafické karty RTX řady 40, včetně těch v noteboocích.

Notebooky NVIDIA STUDIO

NVIDIA nedávno představila i řadu notebooků NVIDIA Studio, které jsou osazeny nejnovějších generací grafických karet a přinášejí tvůrcům ještě větší nezávislost.

studio-itns-shangyu-wang-wk45-aero-1280w.jpg

Grafické karty GeForce RTX 40 tak zájemci najdou například u modelů Samsung Galaxy Book 3, Gigabyte Aero, Asus ROG Flow , MSI Stealth nebo notebooky Razer. Vybrané modely notebooků jsou samozřejmě již dostupné i na trhu v České republice, jejich široký výběr najdete na Smarty.cz

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.