Fotoporadna - Jak číst metadata

Publikováno: 31. července 2019 | autor Redakce
metadata-otvirak.jpg

Každá digitální fotografie je na rozdíl od té filmové či analogové směsicí jedniček a nul, které jsou nám prezentovány v podobě obrazu vytvořeného výpočetním zařízením. Společně se záznamem obrazové informace na snímači se díky tomu mohou ukládat i další informace, které jsou pro fotografa prospěšné zejména z dlouhodobějšího hlediska.

Stěžejní množinou informací, které se u fotografií ukládají, jsou expoziční data, tedy jak byl fotoaparát nastaven v okamžiku stisku spouště. Společně s těmito informacemi je pak součástí metadat také datum pořízení snímku, u některých fotoaparátů dokonce informace o místě, kde byla fotografie pořízena.

Proč metadata?

Metadata jsou souhrnným označením pro výše uvedené informace, které se ukládají společně s digitální fotografií a mnoho autorů je zná pod označením EXIF (Exchangeable Image File Format). Tato data pak najdete u všech typů souborů používaných ve fotografii – JPEG, TIFF, RAW, výjimkou jsou obrazové formáty, které neprodukují digitální fotoaparáty, tedy GIF nebo JPEG2000.

coypright-canon-2.jpgStrukturu dat EXIF je částečně převzatá ze souborů typu TIFF, avšak jejich podobu upravila a navrhla v roce 1998 japonská průmyslová asociace JEITA a nejsou nijak oficiálně spravována. Historicky však vznikly tři verze – 2.1 (1998), 2.2 (2002) a 2.31 (2010). Dále již struktura či formát dat EXIF nebyly rozvíjeny a verze z roku 2010 je používána dodnes, i když s mírnými změnami u jednotlivých výrobců fotoaparátů.

Celý článek najdete v srpnovém vydání FotoVideo.

Obsah srpnového vydání najdete zde.

fotovideo-08-2019-vizual-v0-1000px.jpg

fv08-2019-facebook-650x846.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.