Doostřování snímků ve formátu RAW u Nikonu Z v Capture NX-D

Publikováno: 29. července 2019 | autor Redakce
doostreni-nikon-z-01.jpg

Nové fullframové fotoaparáty Nikon Z přinesly do světa fotografie úplně nový systém. S ním se kromě zcela nové koncepce pojí také spousta změn, jako jsou nové funkce, modifikované ovládání a podobně. Jednou z novinek je změna firmwarového a následně při zpracování snímků ve formátu RAW (slovníkem Nikonu NEF) také softwarového doostřování obrazu. Pojďme se na tuto problematiku podívat podrobněji.

Petr Lindner, Nikonblog.cz

Nevsázejte na rychlost

Před nástupem Nikonu Z jsme měli (a máme stále) jak v menu Picture Control ve fotoaparátu, tak i v softwaru Capture NX-D pro doostřování fotografie jediné „hejblátko“ Doostření/Sharpening. S novými Z je ale všechno jinak. Z jednoho ovládacího prvku jsou najednou hned čtyři.

doostreni-nikon-z-01.jpgVlevo menu Picture Control v Nikonu Z. Vpravo doostření Picture Control v softwaru Capture NX-D u NEF Nikonu Z.

Takže copak to tu máme? První volba Rychlé doostření/Quick sharp „hýbe“ s dalšími třemi parametry najednou, přičemž jejich hodnoty se pak liší podle aktuálně nastavené předvolby Picture Control (SD − Standardní, NL − Neutrální atd.). Vzhledem k tomu, že volba Rychlé doostření/Quick sharp má pouze ±2 kroky a neumožňuje tedy dostatečně jemné (či chcete-li detailní) nastavení, se jí dál v tomto článku nebudu zabývat. Věnovat se budu pouze trojici ovládacích prvků Doostření (Sharpening), Doostření ve středním rozsahu (Mid-range sharpening) a Zřetelnost (Clarity).

Doostření v praxi

Než abych vysvětloval jednotlivé funkce teoreticky, popíšu, jak je sám používám v praxi. 

Celý článek najdete v srpnovém vydání FotoVideo.

Obsah srpnového vydání najdete zde.

fotovideo-08-2019-vizual-v0-1000px.jpg

fv08-2019-facebook-650x846.jpg



Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.