Do víru divočiny s Tomášem Hulíkem

Publikováno: 28. května 2022 | autor Redakce
zirafa-masai-mara-(1-of-2).jpg

Fotograf, kameraman, režisér, autor námětů, dokumentarista, environmentalista, ředitel bratislavské zoo – co více chtít od jednoho člověka? Na rozhovor s tímto nesmírně nadaným a přírody znalým fotografem jsme se dlouho těšili.

Nakonec se nám podařilo využít nádherného interwiev, které s ním pořídili Honza Kozák a Martin Přívratský v jejich Z Show s názvem Do víru divočiny s Tomášem Hulíkem.Ale pojďme se ptát:

Jste v současnosti úspěšným manažerem. Jak se to stane, že člověk, který se dvacet let pohybuje v přírodě, aby ji zaznamenával a dokumentoval, skončí v kanceláři?

Dostal jsem nabídku, a protože bylo vždy mým snem pracovat v zoologické zahradě, zkusil jsem ji přijmout. Shodou okolností to skončilo až na nejvyšším místě, což vlastně nevím, jestli je dobře, nebo špatně, to ukáže až čas. Už v roce 2008 jsem spolupracoval s ostravskou zoo na projektu, kdy jsme dva malé rysy ze zahrady vrátili zpět do přírody.

zirafa-masai-mara-(1-of-2).jpg

Od té doby jsem velmi dobrý kamarád s ostravskou zoologickou zahradou a teď s jinými českými zoo. Vždy mě bavilo zákulisí zoologické zahrady, protože je to práce se zvířaty, i když ne ve volné přírodě. Pro fotografa i pro filmaře je zoo skvělá věc, protože potřebujete vědět co nejvíc o chování zvířat a právě tam se to dá nádherně odpozorovat.

-dsc2678.jpg

Co je vlastně důležité pro fotografa divoké přírody a zvěře? Musím být zejména dobrý fotograf nebo přírodovědec, znalec přírody a chování zvířat?

Důležitá je trpělivost, to je jedna věc. Druhá je respekt k přírodě. Nemůžete fotku udělat za každou cenu. Nesnáším, když vidím množství přírodopisných nebo wildlife fotografů, kteří jdou doslova přes mrtvoly a zvířata vyrušují a plaší. To je z jejich strany absolutní neúcta a despekt k přírodě. Zvlášť když je to kvůli fotce, kterou stejně neudělají pořádně, protože většinou tam jdou s nějakým malým „fidlátkem“.

brown-bear-2.jpg

V konečném důsledku je velmi důležité vzdělání a znalost přírody. Když jdete fotit zvíře, musíte vědět, co dělá, kde se pohybuje, kdy vstává, kdy si čistí zuby, kdy si jde dát něco na zub… Toto je extrémně důležité. Gró celé té práce je tedy studium. Když pak člověk přijde na místo určení, dělá se mu o něco jednodušeji.

etosha-746.jpg

Mnoho lidí si stále v sobě nese představu zoo jako divného místa, kde se vystavují zvířata v klecích a betonových dírách… Co si o tom myslíte?

Rád bych podotkl, že zoologická zahrada je extrémně důležitá instituce. Je třeba „přešaltovat“ z výstavnického způsobu na ochranářský. My především...


Celý rozhovor najdete v červnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv06-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.