Canon C500 Mark II v rukou Jakuba Křena

Publikováno: 29. května 2022 | autor Redakce
screenshot-2022-05-03-at-9.06.46.jpg

Jakub je hlavně perfektní kameraman a režisér, skvěle se s ním povídá a umí nejen kolem filmu spoustu dalších profesí. Měl jsem tu čest získat dvě hodiny jeho času, dozvědět se hodně o jeho práci i o přístrojích, které k tomu potřebuje.

Nedávno točil několik věcí Canonem EOS C500 Mark II, tak jsem se trochu soustředil i na tuto aktuálně nejžhavější kameru.

Jakube, něco o vás?
Vystudoval jsem FAMU, kameru a už za studentských let jsem dělal různé projekty, jedním z nich byl Děti padesátých let, který jsem už tenkrát vytvořil pro Českou televizi. Od mládí jsem navíc miloval filmový dokument. Na FAMU to tenkrát bylo vůbec fantastické, měl jsem možnost tam potkat Vladimíra Smutného, Jaromíra Šofra a další kameramanské legendy.

foto-archiv-autora.jpg

Studium bylo velmi praktické, točili jsme ještě na filmový materiál, fungovaly všechny laboratoře, takže jsem si prošel školou, kde se učilo kvalitní kameramanské řemeslo. Ve finále jsem byl vlastně rád, že mě nevzali na dokument a že jsem vystudoval kameru. Pedagogové mi dali opravdu hodně, i když jsem si tu pravou lásku k filmu našel až pak.

screenshot-2022-05-03-at-22.05.32.jpg

Ale vy to své řemeslo máte v rodině, že?
Ano, po obou rodičích. Táta, který vloni zemřel, měl vystudovanou kameru na FAMU a maminka nejdříve Karlovu univerzitu a pak ještě dokument na FAMU. Oba byli dokumentaristé, hodně dělali v televizi, takže jsem stříhal filmy už v jedenácti (smích), jako dítě jsem měl k filmu hodně blízko a mnohá okénka a dvířka jsem měl otevřená.

screenshot-2022-05-03-at-21.56.06.jpg

Táta mě učil kompozici, a když jsem byl kluk, naučil mě fotit na film, takže od rodičů jsem měl výbornou první školu. Za svou druhou školu považuji FAMU a pak bych řekl, že mám třetí školu, hodně praktickou, kdy mě hodně ovlivnil jeden výborný kameraman Mark Bliss – jinak je to Marek Bláha, australsko-český kameraman, se kterým jsem původně dělal rozhovor v rámci magisterské práce.

screenshot-2022-05-03-at-22.09.49.jpg

Zaujal mě velmi svou šikovností a volnomyšlenkářstvím a myslím, že jsme si i dost mentálně sedli. Občas si mě přizval k některým velkým projektům a plánujeme teď právě jeden další podobný.

To jsou ty tři velké a pevné pilíře, o které se opíráte. Co děláte aktuálně?
Rozdělil bych to na dvě oblasti: komerční věci a vlastní projekty. Mám malé dítě, a tak už to není jako dříve, svůj čas si přesně plánuji a šetřím jím. Logicky se tedy snažím...


Celý rozhovor najdete v červnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv06-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.