Analogová škola – Jaký objektiv pro filmový aparát

Publikováno: 4. června 2022 | autor Redakce
objective-2924695.jpg

Fotoaparát na film už jste si vyhlídli, anebo ho dokonce máte doma a začíná další fáze hledání – jaký objektiv si ke staronovému stroji pořídit? Pojďme se na to podívat trochu oklikou.

V závislosti na tom, jaký fotoaparát vlastníte, budete také vybírat mezi konkrétními objektivy. Vše totiž do značné míry ovlivňuje bajonet, kterým je objektiv k fotoaparátu uchycen. Pokud jste pořídili přístroj mladší než 50 let, pak je velká pravděpodobnost, že bude nabídka objektivů poměrně široká. Ovšem stále je třeba počítat s omezenějším výběrem pro konkrétní bajonet.

helios-58-2.jpg

Jak jej upevnit

Asi největší nabídku filmových objektivů tvoří ty, které jsou vybaveny závitem M42. Můžete je použít nejen na starších zrcadlovkách, ale s pomocí jednoduché redukce je nasadíte i na fotoaparáty, které jsou osazeny jiným bajonetem.

trioplan-3.jpg

Pokud máte v ruce aparát značky Nikon, bude to pravděpodobně model s bajonetem Nikon F, který výrobce používá u zrcadlovek dodnes, poprvé jej představil v roce 1959. V případě Canonu bude záležet na modelu – starší mechanické zrcadlovky byly osazeny bajonetem Canon FD, ty novější od roku 1987 již spadají do řady EOS a mají bajonet Canon EF.

biotar-2.jpg

V případě poměrně rozšířeného Pentaxu hledejte objektivy s bajonetem Pentax K, který uvedl výrobce v roce 1975 a dočkal se několika dalších generací, postupně byly přidávány například automatické ostření, ovládání clony z těla aparátu nebo více kontaktů pro komunikaci aparátu s objektivem. Zajištěna je z velké části vzájemná kompatibilita napříč...


Celý článek najdete v červnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv06-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.