Analog – a jak s ním začít

Publikováno: 11. července 2022 | autor Redakce
otvirak-02.jpg

Studnice vědomostí a informací, které se týkají primárně analogové fotografie, není nekonečná, proto se tentokrát podíváme na úplný začátek, tedy do okamžiku, kdy jste – byť jen náznakem – začali uvažovat o tom, proč nezkusit fotografovat na film.

Pokud se tato myšlenka ve vaší hlavě usadila a měli jste možnost o tom chvíli uvažovat, budete pravděpodobně patřit do jedné ze dvou základních skupin fotografů.

pexels-cottonbro-3585046.jpg

Tu první tvoří zejména starší ročníky, které mají s analogovou fotografií alespoň minimální zkušenosti vlastní nebo odkoukané od svých rodičů. Pro tyto fotografy je analog obvykle vzpomínkou na mládí, možností, jak při tvorbě zpomalit a dát si skutečně záležet na tom, co fotografují.

Druhá skupina fotografů se bude rekrutovat spíše z těch, co se narodili po roce 1989 a pod pojmem fotografie nebo fotoaparát si primárně představí digitální zrcadlovku nebo kompakt, aniž by znali klasické filmové aparáty, formáty a postupy při vyvolávání filmu a fotografií. Pro tuto skupinu může být analog výzvou i zážitkem v jednom. Je to přeci jen něco nového… i když starého zároveň.

volic-casu.jpg

Co je vlastně analog

V rámci fotografického světa se pojem analog pro označení filmové fotografie vžil především jako vymezení se vůči nastupujícím digitálním fotoaparátům, které jsou dnes dominantním nástrojem pro fotografování. Vzpomeňme, že například kolem roku 2000 to bylo podobné, ovšem ve prospěch filmu, konkrétně kinofilmu.

zaverka.jpg

Nutno však podotknout, že i digitální fotografie vlastně vzniká analogovou cestou – na snímači je dopadajícím světlem vygenerovaný analogový elektrický náboj o určitém množství, které je odečteno, a následně vstupují tato analogová data do A/D (analogově/digitálního) převodníku, který původní analogovou informaci převede do digitální podoby, tedy překóduje zjednodušeně do jedniček a nul. V tom okamžiku se již jedná o digitální fotografii. Samotný princip fotografování je ale vždy stejný...


Celý článek najdete v červencovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv07-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.