7 tipů na zimní focení

Publikováno: 6. ledna 2023 | autor Redakce
vaclav-krizek1.jpg

Mrzne, až praští, a vy byste se nejradši zachumlali do peřin a vylezli až na jaře? Odolejte pokušení a vydejte se ven. Pokud se necháte inspirovat tipy, které vám dnes představíme, takové focení si užijete a odměnou vám navíc budou snímky s parádní atmosférou.

Nemrzněte

I když se okolní teploty pohybují pod bodem mrazu, vy můžete být pěkně v teple. Stačí se pořádně obléct a místo touhy po horkém čaji, huňaté dece a hořícím krbu se budete moci plně soustředit na samotnou fotku, pro kterou jste přijeli.

Určitě nepodceňte vrstvy z funkčního oblečení, velkou službu vykoná také kvalitní bunda (ideálně péřová) a boty, návleky na boty, aby vám do nich nepadal sníh, a samozřejmě čepice a rukavice (a třeba i jedny náhradní, když ty první provlhnou).

TIP: Zimní oblečení fotografa

Myslete na techniku

Pro dobro svých přístrojů si odepřete prohlížení fotek na displeji, jakmile vejdete do útulného tepla horské chaty či domova. Při prudké změně teploty se totiž vlhkost vysráží, a to přímo do útrob foťáku, který na to není úplně stavěný. Ideální je proto nechat ho zavřený v brašně, dokud se teploty nevyrovnají, což může trvat i několik hodin. Pomoci by měl i igelitový pytlík, do něhož fotoaparát zabalíte, vlhkost se tak bude srážet na něm místo ve foťáku.

anna-jiraskova3.jpg

Někteří fotografové na expedici v oblastech s teplotami hluboko pod bodem mrazu dokonce foťáky raději nechávají na mrazu i přes noc, než aby je vystavovali změnám teplot, dokud to není nutné. Jestliže jste nedočkaví na fotky, neexistuje nic snazšího než si kartu vytáhnout z foťáku ještě před vstupem do tepla a fotky si prohlédnout v počítači.

TIP: Stativy

Velkou otázkou jsou také baterie – v chladu se vybíjejí rychleji, proto si náhradní udržujte blízko těla. V zimě také dávejte pozor na stativ – pokud vlastníte karbonový, v zimě křehne, a fotíte-li v hlubokém sněhu, můžete ho při zbrklé manipulaci i poškodit.

Když už jsme u stativů, kovové nohy vás mohou v mraze pěkně studit, byť máte rukavice. Ideální je proto manipulovat s veškerým kovovým vybavením přes pěnový, neoprenový či gumový návlek (ano, včetně foťáku, prodávají se silikonové obaly) – ruce vám poděkují.

anna-jiraskova.jpg

Filtry využijete i v zimě

Říkáte si, že polarizační či ND filtry využijete jenom v létě? Chyba lávky, polarizační filtr vám na fotkách zvýší kontrast a odstraní případné odlesky na sněhu či ledu, s ND filtry zase můžete kouzlit při minimalistických kompozicích nebo dlouhých časech. A UV filtr krásně ochrání přední čočku objektivu před sněhem a stříkající vodou.

TIP: Filtry pro foto a video

(Před)východové a (po)západové světlo

Dny jsou v zimě krátké, proto na východ slunce nemusíte vstávat tak ukrutně brzo a na západ dlouho čekat. Využijte toho a vyrazte na lov krásných fotek. Na místě buďte před samotným východem a zůstaňte i chvíli po západu, modrá hodinka zahalí zasněženou krajinu do ještě magičtějšího hávu. O samotné zlaté hodince se jistě nemusím sáhodlouze rozepisovat.

gronsko-erika-valkovicova.jpg

Pokud budete mít štěstí, můžete narazit i na mlhu, která v mrazech vytvoří na stromech bílou vrstvu, takže pořídíte parádní fotky i na místech, kde nejsou zrovna závěje. Ve vyšších polohách můžete pak zachytit inverzi, která vypadá nádherně. V takových případech si lze skvěle pohrát i s dlouhými časy. Mráz umí být také velmi kreativní a výtvarně zdatný, proto se dívejte kolem sebe i na namrzlé rostliny, pavučiny či různé přírodní ledové skulptury, které najdete i pár metrů od svého domu.

Neokoukané lokace a úhly záběru

Na Instagramu můžete najít spoustu fotogenických míst, na která se pod vlivem davové touhy po podobně povedené fotce sjíždějí davy fotografů. Česká krajina je takových míst plná a jsem přesvědčená o tom, že spousta z nich je ještě neobjevených – třeba proto, že jsou fotogenická jenom pár měsíců v roce v době, kdy zapadnou sněhem nebo zamrznou.

Nevyrážejte do terénu pouze s vidinou dokonalé fotky „na jistotu“, ale zahrajte si na objevitele, který může (ale také nemusí) narazit na zlatý poklad. O to víc si fotky z takového místa budete vážit, nemluvě o tom, že se tam nebudete o nejlepší spot přetahovat s dalšími fotografy.

anna-jiraskova2.jpg

Pokud už přece jenom vyrazíte na „provařená“ místa, zkuste hledat nové úhly záběru, které zatím nikdo nevyzkoušel.

V zasněžených oblastech si vždycky dávejte pozor, abyste si nepošlapali vrstvu sněhu, kterou plánujete mít v záběru, a ideálně si vyhlédněte den, kdy v noci předtím sněžilo, takže šlápoty budou překryté čerstvým sněhem.

Foťte do formátu RAW a správně exponujte

Jako při jakémkoli focení platí, že když fotíte do formátu RAW, získáte z fotek mnohem více a můžete si s nimi vyhrát. Hodí se to hlavně v situacích, kdy fotíte scénu s velkým rozdílem mezi nejsvětlejším a nejtmavším místem – typicky východ či západ slunce.

island-jaroslav-hora.jpg

Platí to, že tmavší místa jsou kvůli případnému šumu při vytahování stínů rizikovější než světlá, proto exponujte spíše světlejší snímky, ale tak, aby nevznikl přepal. Pomoci vám může také funkce expozičního bracketingu, k níž potřebujete stativ a trochu více času při následné postprodukci.

Vyrazte do zimního města či zasněžené přírody se zkušenými fotografy

Chtěli byste se nechat inspirovat fotografy, kteří mají (zimní) focení v malíčku, a ještě objevit nové dechberoucí kraje? Od toho tady jsou naše fotoexpedice, které pořádáme ve spolupráci s cestovní kanceláří Czech Photo Travel. Zavedou vás třeba do Grónska, na Senju, do Norska za pižmoni či na Island. A nejen tam – inu, posuďte sami. Na své si přijdou fanoušci chladného severu i teplých krajin.

TIP: Fotokurzy

laponsko-jaroslav-hora.jpg

Kouzlo zimy si ovšem můžete vychutnat i v Čechách – v nabídce Centra FotoŠkoda najdete celou řadu kurzů, během nichž můžete objevovat krásy městské zimy či si užít zimní focení portrétu.

TIP: Workshopy


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.