Zlaté Slunce 2019 | 6.–7. června | filmová studentská tvorba

Publikováno: 29. května 2019 | autor Redakce
ilustracni-foto-2.jpg

Zlaté Slunce je přehlídka filmové tvorby dětí a mládeže, která v letošním roce oslaví svůj 16. ročník. Dvě zemská kola (Dvůr Králové a Brno) ústí v celostátní přehlídku, která se i v letošním roce odehraje 6.–7. června v kulturním středisku a kině města Blanska. Přehlídka je organizována pod záštitou Ministerstva kultury. Jejím pořadatelem je Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS), které na organizaci spolupracuje s Kulturním střediskem města Blanska a Asociací pro filmovou a audiovizuální výchovu.

Během přehlídky se odpromítá takřka pět desítekkrátkých snímků, které se představí ve dvou věkových (do 15-ti let a do 19-ti let) a čtyřech žánrových kategoriích (hraný, dokumentární, animovaný a experimentální film). V odborné porotě přitom zasednou filmaři, pedagogové a experti v oboru filmové výchovy: Tereza Czesany Dvořáková, Linda Arbanová, Martin Čihák, Milan Šebesta a Pavel Bednařík. V letošním roce bude poprvé ve spolupráci s Asociací pro filmovou a audiovizuální výchovu udělena Cena za přinos filmové výchově pro významnou osobnost oboru.


ilustracni-foto-2.jpg

Program přehlídky je rozkročen do dvou dnů. Vedle projekcí čtyř soutěžních bloků se mohou diváci těšit na rozborové semináře s porotou, workshop rukodělného filmu, který povede experimentální filmař František Týmal, ale také animační workshopy pro širokou veřejnost. Do programu je zařazen odborný seminář pro pedagogy a filmové lektory, který představí unikátní mezinárodní projekt Cined a jeho možnosti pro využití ve výuce na českých školách. Doprovodný program nabídne také projekci pásma krátkých filmů z pražské FAMU.

Během čtvrtečního podvečera bude během slavnostního zahájení přehlídky promítán klasický loutkový film Jiřího Trnky Císařův Slavík. Slavnostní zakončení v pátek večer pak poctí projekce restaurované verze kultovního dobrodružného filmu Karla Zemana Cesta do pravěku.

Ředitel Zlatého Slunce a metodik filmové výchovy NIPOS–ARTAMA Jiří Forejt k přehlídce poznamenává: V letošním roce jsme se pokusili udělat krok směrem k učitelům a odborníkům, kteří se pohybují v oblasti filmové výchovy. Navázali jsme partnerství s Asociací pro filmovou a audiovizuální výchovu, přehlídku jsme doplnili o odborný seminář pro učitele, budeme poprvé udělovat cenu za přínos celému oboru. Chtěli bychom z naší přehlídky udělat prostor, který bude napomáhat k růstu celému oboru, ale hlavně bude motivovat konkrétní učitele i studenty v jejich další tvorbě.

Předchozí článek z 25. února na iFotoVideo.cz najdete zde.

nipos-logo.jpg

www.Nipos.cz

zlate-slunce-zslogo.jpg


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.