Za fotografií do Paříže: Paris Photo 2022

Publikováno: 30. ledna 2023 | autor Redakce
005-louis-vuitton-fashion-eye-pp-2022-foto-vaclav-podestat.jpg

„Čtvrtstoletím konání si veletrh Paris Photo 2022 upevnil významnou pozici na světovém trhu, aniž by se projekt zpronevěřil svému hlavnímu poslání propagovat a rozvíjet fotografickou tvorbu a galerie, vydavatele i umělce,“ potvrdili organizátoři letošního 25. ročníku největšího mezinárodního uměleckého veletrhu věnovanému fotografickému médiu založenému v roce 1997.

001-grand-palais-ephemre-pp-2022-foto-vaclav-podestat.jpg

Podobně jako loni se konal v Grand Palais Éphémère nedaleko Eiffelovy věže pod vedením ředitelky Florence Bourgeoisové. Proběhl od čtvrtka 10. do neděle 13. listopadu 2022 souběžně s doplňkovým Online Viewing Roomem, spuštěném pro zájemce, kteří nemohli do francouzské metropole z různých důvodů osobně přicestovat a chtěli být dění nablízku alespoň skrze počítačové platformy.

003-pgalerie-hamilton-pp-2022-foto-vaclav-podestat.jpg

Text a foto: Václav Podestát

Po koronavirových opatřeních se na něj vrátili mnozí osvědčení galeristé, především z USA (Fahey / Klein z Los Angeles, Robert Koch ze San Franciska či Howard Greenberg nebo Edwynn Houk z New Yorku a Stephen Daiter Gallery z Chicaga). Svůj stánek tam opět měla pařížská galerie Baudoin Lebon, Eric Dupont a Lelong & Co.

011-boris-michajlov-v-mep-2022-foto-vaclav-podestat.jpg

Galerie Hans Kraus z New Yorku přivezla fotografie z 19. století, londýnská Hamiltons se opět uvedla okázalým architektonickým řešením svého stánku, umocněného důmyslnou světelnou modulací prostoru, nákladnou květinovou výzdobou, ale zejména vystavovanými díly (nejen od Irvinga Penna, Richarda Avedona, Arakiho nebo Helmuta Newtona). Výběr vystavujících byl opět definován přísným výběrem, svou nemalou roli hrála finanční náročnost. Ceny za pronájem místa se oproti minulosti totiž zvedly o 2–3 %, v závislosti na velikosti, což představovalo 15 tisíc až 40 tisíc eur za galerijní pozici.

010-polycopies-pp-2022-foto-vaclav-podestat.jpg

K hlavním vrcholům letošního veletrhu se řadila výstava Curiosa 2022 se sedmnácti projekty začínajících umělců z různých míst světa od Minneapolisu po Čcheng-tu, od Berlína po Oslo, od Miami po Paříž. Představovala portréty i téma krajiny, experiment a také konceptuální formy (např. digitální koláže Leigha Merrilla z projektu American Martini.

005-louis-vuitton-fashion-eye-pp-2022-foto-vaclav-podestat.jpg

Jean-Vincent Simonet reagoval na hranice technik digitálního tisku; o digitální konstrukci obrazu pojednávaly práce Jayi Pelupessyho v souboru Manufactured Manual; Silvia Rosiová použila své tělo k performanci, která měla evokovat západoafrické portrétní tradice, hlavní inspirací jí byla migrace vlastní rodiny z...


Celý článek najdete v únorovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.