Výstava World Press Photo

Publikováno: 29. května 2019 | autor Redakce
pozvanka-wpp-2019-orez.jpg

Výstava nejlepších světových novinářských snímků se po dvouleté přestávce opět vrací do Prahy! Zveme vás od 6. 6. 2019  na Staroměstskou radnici na 62. ročník výstavy World Press Photo. Vítězné fotografie a příběhy reflektují nejdůležitější události roku 2018.

pozvanka-wpp-2019-1000px.jpg

Vernisáže se osobně zúčastní tři ocenění fotografové:

1.      John Moore - poprvé v historii výstavy v České republice bude přítomen  absolutní vítěz soutěže – letošní držitel titulu Picture of the year  americký fotograf John Moore z agentury Getty Images. Snímek malé Yanely od Johna Moora zafungoval jako symbol migrační krize mezi severní a jížní Amerikou. Fotografie obletěla celosvětové deníky a internetové servery. Právě tato fotografie vyvolala masové veřejné protesty, které vedly ke zrušení “nulové tolerance” Donalda Trumpa.

01-john-moore-getty-images.jpg

2.     Chris McGrath – výstavní kolekci doplní Cena Prahy, která představí tvorbu australského fotografa Chrise McGratha, který v soutěži WPP zvítězil v  kategorii Aktualita. Fotograf zachytil tlačící se novináře, kteří chtěli vyjádření ohledně zmizení novináře Jamala Khashoggi.

02-chris-mcgrath-getty-images.jpg

3.     Michael Hanke - v kategorii Sport se již podruhé umístil český fotograf Michael Hanke se sérii “Nikdy ho neviděli brečet”, která vypráví příběh handicapovaného sportovce Zdeňka Šafránka. Hanke dokumentuje život sportovce, který po úrazu v roce 2003 zůstal upoután na invalidní vozík.

09-michael-hanke.jpg

Každým rokem je o soutěž World Press Photo ze strany profesionálních novinářů obrovský zájem. V roce 2018 se do soutěže přihlásilo celkem 4738 fotografů z celého světa. Společně předložili porotě 78801 snímků. Celkem bude v prostorách Staroměstské radnice vystaveno 156 snímků. Buďte s námi při otevření výstavy World Press Photo v Praze.

Za tým Czech Photo
Veronika Souralová
statutární ředitelka
Czech PhotoCzech Photo Centre
http://www.czechphoto.org


Výstava nejlepších světových novinářských snímků se po dvouleté přestávce opět vrací do Prahy

Vítězné fotografie a příběhy reflektují nejdůležitější události a okamžiky roku 2018. Velká pozornost byla věnovaná migrační krizi na hranicích mezi Jižní a Severní Amerikou, a to nejen v samotné soutěži, ale i v doprovodném programu nizozemského festivalu World Press Photo. Mezi nominovanými snímky nechybí reportáže z válečných konfliktů v Sýrii, Afghánistánu a Jemenu či z voleb v neklidném Kongu. Silné příběhy v sobě nesly snímky v kategoriích Životní prostředí či Sport.

Foto: vítězové a účastníci soutěže World Press Photo, text: Michaela Kindlová a Anna Vacková

V kategorii Sport se již podruhé umístil český fotograf Michael Hanke se sérií handicapovaného sportovce Zdeňka Šafránka Nikdy ho neviděli brečet. Hanke dokumentuje život sportovce, který po úrazu v roce 2003 zůstal upoután na invalidní vozík. Přesto se stal jedním z našich nejúspěšnějších sportovců, hraje sledge hokej, byl českým šampionem v paraboxu a reprezentuje Českou republiku v handbiku. Svůj handicap překonal silnou vůlí. Michael Hanke pochází z fotografické rodiny, přesto se fotografii začal věnovat až ve čtyřiceti letech. Svou tvorbu popisuje jako humanistickou, akcentuje příběhy lidí, které hledá v bezprostředním okolí domova a věnuje se jim kontinuálně.

Porota aktuálního 62. ročníku byla sestavena s rovnoměrným zastoupením žen i mužů. Do soutěže se přihlásilo celkem 4738 fotografů ze 128 zemí světa a společně předložili 78 801 snímků. Z celkového počtu přihlášených bylo 19 procent žen, což činí oproti loňskému roku nárůst o tři procenta. V osmi kategoriích získalo ocenění 43 fotografů z 25 zemí a počet nominovaných žen dosahuje 32 procent s celkovým nárůstem o 12 procent.

Celý článek si můžete přečíst v červnovém vydání FotoVideo!
Více z obsahu vydání najdete zde.


fotovideo-06-2019-vizual-v6-1000px.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.