V červencovém vydání – Martin Stranka – Nejen o Portraits

Publikováno: 26. června 2019 | autor Redakce
01-tomas-kaliarik,-ceo.jpg

O Martinu Strankovi nepíšeme poprvé a určitě ne naposledy. V dalším našem rozhovoru se věnujeme současnosti a hlavně jeho velkému projektu Portraits. Přiznám se, že mám rád jeho knihy, o kterých se zmiňujeme jen okrajově. Jinak Martinova díla byla a jsou k vidění na mnoha výstavách u nás i ve světě, vytvořil i titulní strany knih pro největší vydavatelské domy Harper Collins Publishers a Sterling Publishing v New Yorku a spolupracuje také s řadou umělců nejen z hudební branže. Sám publikoval již dvě monografické knihy I am a 10 Years.

fv07-2019-web1-2000px.jpg
Když jsme si spolu, Martine, povídali v roce 2017 (bylo to červnové FotoVideo s vaší fotografií na obálce) bavili jsme se převážně o „cestě vzniku snímku“. Již v té době jste měl za sebou desítky úspěchů u nás i v zahraničí, velkou výstavu a knihu. Pokud vím, hodně se u vás za ty dva roky změnilo, úspěchy se znásobily… Kterých si ceníte nejvíce?

Poslední dva roky byly skutečně hektické a s vděkem můžu říct, že patřily k nejproduktivnějším a na konci i ověnčeným úspěchy. Ani nevím, kde bych začal. V lednu 2017 vznikl můj asi nejznámější zimní snímek převráceného auta s bílým jelenem Until You Wake Up. Od té chvíle to byl jeden velký kolotoč. Proběhlo přesně dvacet výstav od České republiky přes Miami až po neskutečný zážitek v podobě výstavy v Basileji v rámci týdne Art Basel, největší události v oblasti umění na světě. A aby si člověk nestihl ani odpočinout, přišlo vyhlášení nejprestižnější fotografické soutěže Sony World Photography Awards, kde jsem pro Českou republiku z Londýna přivezl dvě první místa z vice jak 326 tisíc přihlášených fotografii z celého světa. Někdy si říkám, že pak už ani moc nestíhám se více věnovat čistě tvůrčí práci, ale cítím za to vše obrovsky vděk. I přes všechny úspěchy a výstavy si myslím, že člověk by si vždy měl zachovat pokoru. Takže takové byly mé poslední dva roky – plné práce a nekončícího úsilí na nových fotografiích a taky počátek nového projektu Portraits. Ale o tom až později.

Celý článek a krásné a dobře vytištěné fotografie najdete v červencovém vydání FotoVideo. Více obsahu tohoto krásného vydání najdete zde.

fotovideo-07-2019-vizual-v1-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.