Zdenko Feyfar – klasik ČESKÉ FOTOGRAFIE

Publikováno: 2. března 2021 | autor Kateřina Davidová
Zdenko Feyfar – klasik ČESKÉ FOTOGRAFIE

Po zhlédnutí jen několika jeho fotografií má člověk nutkavou potřebu vzít batoh a vyrazit do Krkonoš, objevovat je v takové kráse, v jaké je zachytil on – Krakonoš z Krkonoš, jak mu místní lidé často přezdívali. Stejně fascinující jsou jeho snímky Prahy.

Zdenko Feyfar se narodil 2. března 1913 v rodině jilemnického lékaře MUDr. Jaroslava Feyfara, který byl vášnivým fotografem-amatérem. Při svých cestách za pacienty po Krkonoších zachycoval krajinu a lidi v ní na úchvatných snímcích. Brával svého syna s sebou a ten brzy začal propadat otcově vášni. Zdenko byl již jako dítě horami naprosto fascinován a zůstal jim po celý život věrný. Do „svých“ hor se často a rád vracel z uspěchané Prahy; ta se však stala jeho druhou velkou láskou.

Zdenko Feyfar – klasik ČESKÉ FOTOGRAFIE

Po maturitě na jilemnickém gymnáziu se Zdenko Feyfar v roce 1933 vydal do Prahy, aby se zde připravil na převzetí otcova „řemesla“. Medicínu ale nedostudoval; když Němci zavřeli české vysoké školy, řešil, co bude dělat dál. Stále fotografoval, a proto s nadšením přijal nabídku profesora Jaromíra Funkeho, aby začal – jako poněkud starší žák – studovat na Státní grafické škole. Dva roky po absolutoriu se v roce 1945 stal na této škole profesorem. „V roce 1951 si mě zavolal ředitel, že prý neučím žáky socialistický realismus. Naštěstí jsem v té době byl již členem Mánesa i Svazu československých výtvarných umělců, takže jsem z té školy klidně odešel,“ vzpomínal s úsměvem. Od té doby byl již celý život na volné noze.

Zdenko Feyfar – klasik ČESKÉ FOTOGRAFIE

V Praze si vybudoval ateliér, kde v příšeří strávil stovky, ba tisíce hodin při vyvolávání filmů, zvětšování, ořezávání a retušování svých fotografií. Miloval toto útočiště na Starém Městě nedaleko Karlova mostu, odkud měl blízko k pražským zákoutím, která tolik zbožňoval. Jeho ateliér se stal na desítky let místem setkávání umělců, filozofů, spisovatelů a básníků, Feyfarův „aťas“ byl znám stejně jako hospoda U Tygra či Klub spisovatelů. „Měl jsem to kousek do Mánesa. Tam jsem se také seznámil se Sudkem. To byl strašně skromný člověk. Když mu někdo říkal: ‚Mistře, to je báječná fotografie, to se vám povedlo,` odpovídal: ‚Ale to jsem nedělal já, to dělal můj brácha.` On ale samozřejmě žádného bratra neměl,“ vyprávěl o svých setkáváních s přítelem Josefem Sudkem, kterého vždy obdivoval.

Zdenko Feyfar – klasik ČESKÉ FOTOGRAFIE

Byl rád mezi lidmi, a když jich měl už přespříliš, prchal před nimi do hor. Tam sám naslouchal přírodě a souzněl s ní. Tak vznikly nádherné fotografie, které Krkonoše proslavily daleko za našimi hranicemi. Vystavoval nejen v Čechách (první výstavu měl v roce 1957 v Jilemnici), ale také ve Vídni, Berlíně, Varšavě, Budapešti, Káhiře, Jakartě, v Itálii, USA... V roce 1958 dostal stříbrnou medaili na Světové výstavě v Bruselu. Vydal řadu „svých“ publikací, byl autorem mnoha fotografických příloh knih o krajině a architektuře, kalendářů a pohlednic. Fotografoval Krkonoše ve všech ročních obdobích, za každého počasí, v nejrůznějším osvětlení. Znal své hory důvěrně, doslova každý hrbolek a pařez, ale stále byl jimi uchvacován. Pořád nalézal lepší a lepší záběry. Málokdy byl se svým dílem spokojený. Pro budoucí generace zmapoval vzácnou horskou květenu.

Zdenko Feyfar – klasik ČESKÉ FOTOGRAFIE

Znal název snad každé květinky – česky, latinsky, německy... Znal přesně místa jejich výskytu a dobu, kdy kvetou, a vždy se za nimi vracel. Některé květiny fotil několik let – jeden den ještě nebyla vykvetlá, po pár dnech již byla po odkvětu. A tak čekal a příští rok se sem vypravil znovu. Díky jeho vytrvalosti vznikla i kouzelná fotografie sochy Sen sv. Luitgardy na Karlově mostě. „Ta socha se fotí velice svízelně, nejlepší je to jednadvacátého června k večeru, kdy sluníčko svítí od severu. To projde paprsek věžemi svatého Mikuláše a socha na chvilku obživne,“ prozrazoval své tajemství. Občas mu – ovšem vždy připravenému – přálo štěstí. Zachytil tak například takzvané brokenské strašidlo, jak se nazývá fyzikální jev, kdy se v oblacích na okamžik objeví stín člověka stojícího na zemi. Na Feyfarově snímku je tedy fotograf sám. Rád také portrétoval. Fotografoval své přátele a známé Jaroslava Havlíčka, Josefa Ladu, Maxe Švabinského, Jana Zrzavého, Josefa Sudka, Rudolfa Deyla, hraběnku Valdštejnovou (v jejích 104 letech) a mnoho dalších.

ČLENSTVÍ:

Spolek výtvarných umělců Mánes.

Svaz československých výtvarných umělců.

Český fond výtvarných umění (ČFVU).

skupina průmyslových výtvarníků Umělecké besedy.

čestný člen Asociace profesionálních fotografů České republiky (AFČR).

Zdroj: feyfar.cz

Zdenko Feyfar, křtěný Zdenko Jaroslav Mořic – 2. března 1913, Jilemnice – 3. února 2001, Lomnice nad Popelkou.


Máte už březnové vydání časopisu FOTOVIDEO?

Podívejte se na jeho stručný obsah...

Současný svět v březnovém FotoVideo

Výjimka hned na prvních stranách

Když si ale toto vydání otevřete od začátku, narazíte na naprosto exkluzivní materiál, za kterým jsme se vypravili až daleko za sever Norska vysoko za polární kruh, za fantastickým člověkem jménem Audun Rikardsen. Vyprávění tohoto přírodovědce a skvělého fotografa by vydalo na knihu, jeho zážitky jsou pro nás vnitrozemce z poklidného pásu mírného klimatu naprosto unikátní. Tento krásný a velmi náročný rozhovor trval poměrně dlouho hlavně díky Audunově velkému pracovnímu nasazení a podílelo se na něm minimálně pět našich spolupracovníků.

Široká březnová nabídka pro každého

Skladbu našeho časopisu stálí čtenáři už znají a ví, že nejsme monotématičtí. Mnozí z vás svými fotografiemi a portfolii velmi živě plní stále se rozšiřující nabídku našeho webu www.ifotovideo.cz a nápady dalších se často stávají součástí nejbližších tištěných vydání. Jak víte, děláme tento časopis pro vás, a hlavně s vámi. Takže si dále po Audunovi v klidu pročtěte a prohlédněte tvorbu Lenky Požárové, Štěpána Black Černého, Ľubomíra Činčury, Jiřího George Ksandra, Radka Teope Drbohlava, Richarda Horáka, Stefana Forstera, Jiřího Štarhy a dalších. Krásné počtení a hezké jaro!

Konkrétně nabízíme z březnového vydání časopisu FotoVideo například toto:

OSOBNOST: AUDUN RIKARDSEN

Fascinující tance keporkaků a dalších velryb v úžasném článku norského badatele a skvělého fotografa.

Současný svět v březnovém FotoVideo

RECENZE: JINDŘICH STREIT – VILLAGE PEOPLE 1965–1990

Nádherně výpravnou knihu souběžně vydává Buchkunst a KANT. Doporučujeme!

Současný svět v březnovém FotoVideo

ROZHOVOR: ĽUBOMÍR ČINČURA

Reportér lidských duší (s širokým úsměvem). Skvělý rozhovor a vynikajícím umělcem.

Současný svět v březnovém FotoVideo

TECHNIKA: VYZNÁTE SE V PAMĚŤOVÝCH KARTÁCH?

O tohle jste nám hodně psali. Nabízíme vysvětlení jednotlivých značek a zkratek. Komplet!

Současný svět v březnovém FotoVideo

TECHNIKA: CANON EOS C70

Jak používat kompaktní filmovou kameru C70 s RF bajonetem? Přečtěte si podrobně!

Současný svět v březnovém FotoVideo

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „HODINY, STROJE ČASU“

Podívejte se na vítězné snímky seniorů i juniorů. Opravdu stojí za to!

Současný svět v březnovém FotoVideo

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Už jste si objednali vaše FotoVideo až domů! Nemusíte nikam chodit.

Navíc k vaší objednávce máme pro vás další dárky ZDARMA. K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

 

Současný svět v březnovém FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.