Uživatelé sociálních sítí se zlobí, chtějí méně omezení pro fotografie aktu

Publikováno: 4. března 2020 | autor Kateřina Davidová
Uživatelé sociálních sítí se zlobí

Ve fotografii snad neexistuje kontroverznější téma, než je oblast aktu. Není vůbec jednoduché odlišit akt nebo erotickou fotografii od porna, zejména když je ve všech případech objektem lidské tělo a jeho krása. Markanty tam jistě najdeme, ale hranice se nám mění v čase, posouvá v odlišných kulturách a je různě široká.

Text a foto: Martin Kamín, www.fotoexpedice.cz, www.facebook.com/martinkaminphotography/

Fotografie aktu pak respektuje dobové zvyklosti a aktuálně staví diváka do role toho, kdo tu hranici osvětluje a hodnotí: „tohle ano“, nebo „tohle už ne“. Fotografie má vlastně šíleně těžký úkol: předkládat svůj intimní pohled na lidské tělo a v komunikaci s divákem pomáhat hledat hranice, jež oddělí akt, erotickou fotografii a pornografii.

Myslel jsem si, že sednu ke klávesnici a prostě to téma uchopím a sepíšu, rychle a zběsile. Bohužel – nebo snad bohudík – jsem začal pátrat v konferencích, sbornících, knihách o umění a také mě napadlo zeptat se jiných fotografů. Nelenil jsem a vyhodil do světa Facebooku téma: kde je hranice mezi pornem / erotickou fotografií / aktem? Strhla se bouřlivá diskuze. Co fotograf, to názor, co snímek, to rozpor.

Kde je hranice? Jak ji nastavíme? Kdo ji určí? Lze omezit svobodu tvorby zákonem? Které zákony platí na internetu?

Rozkročíme se doširoka, ale to nepomůže

Jenže i kdybychom tu hranu našli – a přiznejme si, že je velice široká a ještě k tomu fluidní –, stejně ji má každý divák jinde a nelze ji jednoznačně ukotvit. A opravdu to tak je. Zajděte si na výstavy aktu nebo erotických fotografií. U některých diváků uvidíte rozpaky, stud, bázeň a oči zabodnuté do země. U jiných…

Celý článek si přečtete ve hvězdném březnovém vydání časopisu FotoVideo. Co vás tam čeká dalšího, se dozvíte: ZDE.

Březnové FOTOVIDEO

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.