Oskar Kokoschka – rakouský malíř, ilustrátor a grafik, podívejte se na jeho zajímavá díla…

Publikováno: 22. února 2021 | autor Redakce
Oskar Kokoschka – rakouský malíř, ilustrátor a grafik, podívejte se na jeho zajímavá díla…

Oskar Kokoschka byl rakouský malíř, ilustrátor a grafik, kromě toho také spisovatel a autor divadelních her. Nejznámější jsou jeho intenzivní expresivní portréty, u nichž se snažil vystihnout psychiku i emoce modelu, a malby krajin, především pak množství městských a krajinných panoramat. Jeho tvorbu ovlivnila vídeňská secese, německý expresionismus a fauvismus. V malbě používá syté barevnosti, energické tahy štětce, deformaci figur.

Jako dospívající chlapec se Kokoschka nijak zvlášť o umění nezajímal, chtěl se stát výzkumným chemikem, avšak v roce 1905 vyhrál prestižní stipendium na Kunstgewerbeschule ve Vídni, a tak zde studoval na učitele umění. Na Kunstgewerbeschule se naučil dekorativnímu a ornamentálnímu umění, ale ne kresbě lidské figury, která byla na škole tabu. Kokoschka se seznámil s různými technikami malování, ne však s malováním ve své podstatě – musel ho v sobě objevit. Ve Vídni tedy poté studoval v ateliéru Gustava Klimta a učil se užití figury v obrazech. V této době se také stal členem Wiener Werkstätte.

Jeho dědeček Václav a strýc Josef z otcovy strany byli pražskými zlatníky, další strýc byl hodinářem. Zlatnickému řemeslu se v rodinné dílně vyučil i Oskarův otec Gustav Josef (1840–1923), ale stal se obchodním cestujícím zástupcem továrny. Jeho matka se jmenovala Marie Romana Loidlová (1861-1934).

Credit: Getty Images/Erich Auerbach

Oskar se narodil jako druhý syn ze čtyř dětí, nejstarší Gustav zemřel jako batole. Nejmladší syn užíval jméno Bohuslav (1892-1976), což potvrzuje, že v této rodině přetrvával český živel. Oskar Kokoschka se narodil 1. března 1886 v Pöchlarnu, následujícího roku otcovy obchodní záměry rodinu dovedly do Vídně. Oskar absolvoval c. a k. státní reálnou školu ve Währingu. Z pocházejí jeho nejstarší dochované kresby a akvarely. Výsledky byly rozporuplné, jeho talent rozpoznal až Carl Otto Czeschka, který jej přijal do své třídy. V letech 1905—1909 studoval na Uměleckoprůmyslové škole ve Vídni, kde byl jedním z jeho učitelů Gustav Klimt. Věnoval se především portrétům, ovlivněn Van Goghem a vládnoucí secesí. Velký vliv na něj měl i vídeňský malíř Rudolf Kalvach, kterého považoval za svého učitele.

Oskar Kokoschka – rakouský malíř, ilustrátor a grafik, podívejte se na jeho zajímavá díla…

Navázal vášnivý, často bouřlivý poměr s Almou Mahlerovou-Werfelovou, krátce po smrti její čtyřleté dcery Marie Mahlerové a ukončení jejího poměru s Walterem Gropiem. V roce 1912, po několika společných měsících s ním Alma otěhotněla, dítě si však nechala vzít a odmítla také sňatek. Roku 1914 se vztah rozpadl a Kokoschka dobrovolně narukoval do rakouské armády a bojoval v první světové válce; v Haliči byl těžce zraněn.

Oskar Kokoschka - Malíř a model

Kokoschka miloval Almu po celý život a jedna z jeho nejlepších prací, Nevěsta větru (Bouře) vznikla k její poctě. Vztahem s Almou byla inspirována také jeho báseň Allos Markar.

Po 1. světové válce působil několik let v Drážďanech a následně cestoval po Evropě. Roku 1931 se vrátil do Vídně, roku 1934 před sílícím nacismem uprchl do Prahy. Zde maloval mj. portrét prezidenta T. G. Masaryka a poznal i svou budoucí ženu, Češku Oldu Palkovskou. Zároveň inicioval vznik spolku Oskar-Kokoschka-Bund, jemuž předsedal Theo Balden a jenž usiloval o umění nezávislé na nacistické estetice, která jeho obrazy označovala za zvrhlé umění. V Praze namaloval řadu pohledu na Vltavu, Karlův most, Malou Stranu a Staré Město. Obdržel československé státní občanství a krátce po Mnichovské dohodě, 16. října 1938, prchl před nacismem do Anglie. Během 2. světové války zde zůstal, oženil se a aktivně se účastnil emigrantského kulturního života.

Oskar Kokoschka – rakouský malíř, ilustrátor a grafik, podívejte se na jeho zajímavá díla…

Britským občanem se stal roku 1946. Po krátkém pobytu v USA se pak usadil ve Švýcarsku, kde proběhly jeho první velké poválečné výstavy a kde žil až do konce života. Teprve roku 1975 přijal zpět rakouské státní občanstv

Oskar Kokoschka 1. března 1886, Pöchlarn, Dolní Rakousy — 22. února 1980.

Už máte únorové FotoVideo?

Podívejte se, co v něm najdete...

FV 02 21 OBSAH

FV 02 21

Vybírejte z únorového vydání časopisu FotoVideo a hlavně si ho kupte:

ROZHOVOR: LUKÁŠ BÍBA

Nejraději fotí vlastní reportážní věci, ale stejně většinu z nich pouštím do redakce.

OSOBNOST: OTAKAR METLIČKA

Povídáme si s vítězem 19. ročníku Fotografa roku o jeho cestách a speciálních koníčcích.

ROZHOVOR: JIŘÍ JIROUTEK

Učím fotografy, aby necvakali, ale tvořili.

ROZHOVOR: EDUARD GENSEREK

„Keď som fotil na juhozápade Etiópie rituálne súboje tamojších kmeňov, hned …“.

SOUTĚŽ: NAŠE STOPY

Zúčastnili jste se této speciální japonsko-české soutěže? Přinášíme výsledky.

PRAXE: FOTOGRAFICKÉ PRÁVO

Poradíme, jak dobře a bezpečně uzavřít licenční smlouvu. Fotografové pozor!

TECHNIKA: TISKÁRNA CANON PIXMA PRO-200

Chcete také mít radost z vlastnoručně vytištěných fotografií? Tak si přečtěte náš test.

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „DVA“ VYHODNOCENO!

Najdete svůj úspěšný snímek mezi třiceti nejlepšími? Fotograf roku jede na plné obrátky.

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena a dárek je k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Optimistické únorové FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.