Filmování v mizerných podmínkách II.

Publikováno: 23. března 2020 | autor Kateřina Davidová
Filmování v mizerných podmínkách II.

II. díl: Severní pól, Sibiř, Grónsko, ale klidně i Krkonoše

Jednadvacátého března začne na severním pólu polární den. Tím odstartuje i „sezona“ pro pochod na severní pól. Každoročně se na „špičku Zeměkoule“ podívá 50 až 200 lidí. Když jsem tam vyrážel já, chtěl jsem rovnou i natočit dokument. Jako vždycky: sen se splnil, ale realita byla jiná, než jsem si myslel.

Text a foto: Petr Horký, WEB: www.piranhafilm.cz, www.facebook.com/petr.piranhafilm

Kam se to jede? Do mrazáku

Zkušenosti přímo ze severního pólu možná každý nevyužije, ale pro fungování v mrazu se toho člověk naučí habaděj. Hodí se to pak při výletech do severní Evropy anebo v zimě i v českých horách. Však právě v Krkonoších se vojáci wehrmachtu připravovali na svoje pozdější polární působení na Špicberkách.Filmování v mizerných podmínkách II.

Naproti tomu zimní ani polární podmínky nejsou všude stejné a nemám na mysli jenom to, jak hluboko klesne teplota. Důležitá je taky vlhkost. Často lidi překvapí, když jim řeknu, že v oblasti severního pólu je stoprocentní vlhkost. Jak to? Je to jednoduché: šlapete vlastně po hladině moře, po zamrzlé hladině Severního ledového oceánu. Vody, byť slané, je všude spousta, a proto se jí do vzduchu dostane tolik, kolik jenom je ovzduší schopné pojmout, tedy 100 %. Nic víc už se neodpaří. To znamená, že zatímco na Sibiři, ve Finsku anebo v Grónsku si můžete usušit oblečení i spacák, cestou na severní pól ani náhodou.Filmování v mizerných podmínkách II.

Co si propotíte, zůstane mokré nebo zmrzlé až do návratu domů. Jestliže si do stanu anebo do spacáku nepozorně ukápnete, vylejete čaj nebo polévku, budete to tam mít až do konce putování. Jen to vždycky přes den zmrzne a večer, když si dovnitř vlezete, všechno svým teplem rozpustíte. Způsob, jakým si člověk pomáhá, je snaha vylámat a vytřepat kousky ledu během dne. To je jediné možné „sušení“. Teď ohledně teplot…

Celý článek i fotografiemi – a to rovnou na šesti stranách – si můžete přečíst v tištěném (nebo také elektronickém) březnovém vydání FotoVideo.

Filmování v mizerných podmínkách II. – Petr Horký

Nedostanete se do trafiky? Objednejte si náš časopis s výhodami, které si sami vyberete: ZDE.

Časopis FotoVideo – Předplatné

 

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.