Ejchuchů, nová Z50 je tu!

Publikováno: 27. listopadu 2019 | autor Redakce
pjj-z50-editzjpg-londyn-3.jpg

Ano, jakkoliv může moje zvolání na začátku názvu toho článku o nové bezzrcadlovce Nikonu Z50 působit infantilním dojmem, je tu správně. Mám z téhle novinky totiž až dětinskou radost. A proč? Konečně je tu levná bezzrcadlovka, která umí všechno, co běžný člověk potřebuje!
Text a foto: Petr Jan Juračka

Více než deset let vedu studentské fotografické kurzy, a to nejen v Českém Švýcarsku, ale zejména v Praze na Přírodovědecké fakultě nebo na občasných výjezdech úplně někam jinam.

Práci s mladými studenty považuji za klíčovou nejen pro sebe, neboť se od „dětiček“ vždycky něco nového dozvím, ale také pro ně. Jakkoliv jim nechci zasahovat do tvorby či do života příliš, věřím, že čím dřív potkají někoho, kdo jim trochu zboří iluze o tom, jak skvělí jsou fotografové, a trochu je vytahá za uši pro křivý horizont, nevhodně rozmazanou fotku anebo ukradenou kompozici, tím lépe. Studenti jsou ale v mých očích zranitelnou skupinou. Používání staré, nebo resp. příliš zastaralé techniky je může odradit od další tvorby. Pokaždé když vidím ty smutné výrazy těch, jejichž fotoaparáty nestíhají to, co zvládají novější stroje jejich kolegů při stejném nastavení, je mi trochu smutno.

Sám jsem byl studentem de facto ještě nedávno a můj první digitální fotoaparát Nikon D70 mi koupili rodiče, když jsem ještě studoval na bakaláře. Focení mě drželo a já si hned na ten další stroj D300 vydělal převážně již fotografií. Obě moje první digitální zrcadlovky stály tehdy z druhé ruky necelých třicet tisíc korun, což byla ona naprosto pevně daná suma, jaká byla přijatelná jak pro mé rodiče, tak pro mě. Byly to zkrátka peníze, které bylo možné v rozumně dlouhém čase vydělat a ušetřit.

Oba stroje byly na svou dobu revoluční a já byl schopen s trochou snahy pořizovat tu a tam snímky srovnatelné s profesionály. A teď je tu podzim 2019 a za podobné peníze je tu konečně fotoaparát, který umí nesrovnatelné. A bude to funglovka, žádná druhá ruka.
...

Celý článek na pěti stránkách a si můžete přečíst a krásné fotografie prohlédnout v prosincovém vydání FotoVideo.


fv12-2019-web-1000x600px-v4.jpg

 

fotovideo-12-2019-str--stranka-058---kopie.jpg fotovideo-12-2019-str--stranka-059---kopie.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.