Barová gastronomie – Jakub Dvořák – v červnovém vydání FotoVideo

Publikováno: 3. června 2019 | autor Redakce
dsc-1549.jpg

Gastrofotografie je fenoménem sociálních sítí již několik let. Umění vyfotografovat jídla co nejvíce „jedlá“, vás naučí na víkendovém workshopu u každého „fancy“ uměleckém institutu. Zkuste se ale zamyslet, kolik jste viděli fotografií s koktejlem či nějakým nápojem. Vzhledem k tomu, že s rodinou vedeme dva bary v Praze, je mojí denní rutinou zachytit co nejlépe nápoje, drinky, lahve i akci barmana tak, aby zaujala.

To, že je těžké zaujmout na první pohled, jsem poznal už při přijímací zkoušce na vysokou školu. Většinovou část mého portfolia tvořila barová gastronomie. Bez možnosti sebeprezentace přišla odpověď: „Nepřijat.“ Nastoupil jsem na studium jiného oboru a po několika probdělých nocích jsem požádal o přezkoumání rozhodnutí. Profesor ukázal na fotografii, kde je zachycena akce při přípravě koktejlu, s trochu nechápavým výrazem. Tento výraz vídávám často u lidí, kteří nerozumí barové gastronomii. Někdy stačí pár slov, jindy pár vět, než pochopí záměr vyfotografovaného nápoje. Po kratší přednášce, proč a jak jsem koktejl vyfotografoval zrovna takto, jsem dostal druhou šanci s odpovědí: „Ve vás něco bude.“ Většina těch, kteří pochopili složitost a záměr mé tvorby, mou práci pravidelně sledují a rádi se jí nechávají inspirovat.

dsc-0989.jpg

Za každou fotografií stojí několik hodin příprav a přemýšlení. Ne každý koktejl má zajímavou sklenici či ozdobu, jak si někteří mohou myslet. Představte si například obyčejný gin s tonikem. Obyčejná sklenice s čirým obsahem. Fotografií musíte nalákat diváka a probudit jeho smysly tak, aby měl nutkání k vám přijít a s chutí si koktejl objednat. Focení skla patří k nejsložitější práci, kterou můžete fotografovi dát, a to jak v ateliéru, tak v terénu. Špatně si postavíte světla a máte vystaráno, jak strávit celý víkend u postprodukce − a někdy ani to nepomůže.

Text a foto: Jakub Dvořák, https://jakubdvorak.wixsite.com/photographer

Celý článek si můžete přečíst v červnovém vydání FotoVideo!

Více z obsahu vydání najdete zde.

fotovideo-06-2019-vizual-v6-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.