Ráj milovníků Leicy v centru Prahy – Deset let Leica Boutiquu v Centru FotoŠkoda

Publikováno: 26. prosince 2022 | autor Redakce
cfs-0834-produkty.jpg

Když se řekne Leica, všem fotografům bez rozdílu rasy, pohlaví, národnosti a náboženského vyznání zasvítí oči. Fotografické přístroje tradiční německé značky jsou už téměř sto let etalonem kvality, konstrukční dokonalosti, trvanlivosti, ale taky technického pokroku.

Připomeňme, že to byl právě inženýr firmy Leitz ve Wetzlaru Oscar Barnack, který už před první světovou válkou zkonstruoval malý fotoaparát na úzký film, do té doby používaný výhradně ve filmových kamerách.

cfs-0817.jpg

První prototyp Ur-Leica z roku 1914 stál u zrodu kinofilmové fotografie, která vládla světu až do příchodu digitálu na začátku nového tisíciletí. Nová kinofilmová kamera taky dala vzniknout fotožurnalismu jako svébytné fotografické disciplíně a jména nejslavnějších reprezentantů, kterými byli například Robert Capa nebo Henri Cartier-Bresson, patří dnes k legendám, neodmyslitelně s Leicou spojovaným.

Nebylo proto divu, že když se v Praze v listopadu 2012 v Centru FotoŠkoda otevíral první a dosud jediný Leica Boutique u nás, byla to pro českou fotografickou obec velká událost. Snad každý, kdo se fotografováním trochu vážněji zabývá, dříve nebo později po Leice zatouží.

cfs-0824-image.jpg

A teď byl najednou v centru Prahy v nabídce její kompletní sortiment – těla, objektivy i příslušenství. Brzy se těch pár čtverečních metrů prodejní plochy s vitrínkami vyhrazenými výrobkům s nezaměnitelným červeným logem stalo Mekkou všech přátel Leicy nejen stávajících, ale i těch začínajících.

Ostatně, takový byl právě smysl konceptu Leica Boutiquu. Přestože firma patřila k průkopníkům digitální fotografie a s prvním 26megovým modelem S1 přišla na trh už v roce 1996, o několik let později její masový nástup doslova zaspala. Dokonce takovým způsobem, že se v roce 2005 společnost Leica Camera AG ocitla na hranici insolvence.

cfs-0888-celkova.jpg

Po několika změnách ve vlastnické struktuře se ale tehdy většinovým majitelem stala rakouská společnost ACM v čele s Andreasem Kaufmannem, dědicem papírenského impéria, absolventem studia literatury, vizionářem a hlavně fandou Leicy tělem i duší. Tehdy se odhodlal k životní sázce a do skomírající společnosti investoval prakticky veškerý svůj kapitál, zároveň si ale dokázal pohlídat, aby jeho peníze byly účelně vynaloženy.

Masivně investoval do výzkumu a vývoje, především do přechodu k digitální fotografii. Kompletně změnil zaběhlý obchodní model a vytvořil vlastní distribuční kanály. Tak vznikl koncept Leica Boutiques, což jsou vyhrazené obchodní prostory v rámci velkých prodejen specializovaných na fotografickou techniku, a rovněž Leica Stores – značkové prodejny na prestižních adresách velkých světových metropolí.

cfs-0847-s-kevinem.jpg

Jeho přístup zabral, už v roce 2011 měla původně ztrátová Leica Camera AG čtvrtmiliardový obrat a čistý zisk po zdanění 36 milionů, obojí v eurech. Jen pro ilustraci, v letošním roce společnost vykázala obrat už téměř půl miliardy.

„Leica Boutique jsme otevřeli v pravý čas,“ vzpomíná po deseti letech Martin Škoda, spolumajitel a manažer Centra FotoŠkoda, do jehož gesce značka patří. „I když jsme věděli, že Leica má u nás tradičně skvělou pověst, zájem zákazníků předčil naše očekávání. Leica tehdy přicházela na trh pravidelně s novými a hlavně jedinečnými modely, takže zákazník u nás pokaždé našel nějakou zajímavou novinku. Dnes si v portfoliu značek, které v Centru FotoŠkoda prodáváme, Leica stojí velice dobře a její podíl neustále roste.

cfs-0821.jpg

Mezi nejprodávanější přístroje patří zejména řada Q, nyní model Q2, velmi dobře se také prodávají kompakty D-Lux 7 a V-Lux 5, které jsou takovou vstupenkou do světa s červeným logem. Klasické Leicy řady M s dálkoměrem pak představují jednoznačnou stálici nabídky, ať už jde o modely M10 nebo o ještě sofistikovanější M11, které oslovují jak pokročilé amatéry, tak profesionály. Mimochodem, Leica zůstává dodnes jediným výrobcem na světě, který nabízí stále vyhledávanější analogové fotoaparáty, konkrétně řady M.

Nejvyšší řada SL2 S s 96 megapixely je určena nejen fotografům vyžadujícím nejvyšší kvalitu rozlišení, ale především kameramanům – umožňuje totiž pořizovat 4K UHD videa,“ představuje nabídku značky Martin Škoda.

Není žádným tajemstvím, že fotoaparáty i objektivy Leica představují také velice zajímavou sběratelskou příležitost. Nejvyhledávanější a nejcennější bývají nejrůznější limitované série vyrobené k nejrůznějším výročím, případně na zakázku.

Počet sběratelů a v poslední době i spekulantů specializujících se výhradně na její výrobky už jde do tisíců. I to je důvod, proč se limitované série prodávají výhradně prostřednictvím sítí Leica Boutique a Leica Store, aby se předcházelo jejich skupování ve velkém.

cfs-0877.jpg

Leica Boutique není ale jen prodejna. Pro své zákazníky a příznivce značky tady pořádají semináře, přednášky a výstavy i velice populární akce Photowalk s Leicou. V rámci letošního FotoŠkoda Festu ve spolupráci s nedalekou Leica Gallery uspořádali dvě samostatné výstavy rakouského portrétisty hollywoodských celebrit Manfreda Baumanna. Kromě toho tu zorganizovali semináře fotografů Jindřicha Štreita a Kevina V. Tona.

Pražská reprezentativní prodejna legendární značky organizuje pro nejvěrnější fanoušky každoročně také zahraniční zájezdy. Už několikrát mohli čeští zájemci jejím prostřednictvím navštívit hlavní výrobní závod ve Wetzlaru, včetně prohlídky provozů, muzea a firemního archivu, vydali se dokonce do portugalského Porta, kde Leica Camera už řadu let vyrábí některé komponenty fotopřístrojů, byli u otevření vídeňského Leica Store a jednou dokonce navštívili oblast Champagne.

„Žijeme tady prostě Leicou,“ říká na rozloučenou Martin Škoda.


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.