Photo London 2022 – reportáž z veletrhu

Publikováno: 3. července 2022 | autor Redakce
blade-of-light-for-alexander-mcqueen,-2004.jpg

Po koronavirové odmlce se letos opět konal ve dnech 12.–15. května 2022 veletrh Photo London. Na centrálním nádvoří londýnského paláce Somerset v samém centru britské metropole již řadu let v květnu stojí rozlehlý stan.

Text a foto: Václav Podestát

V levém i pravém křídle sídla se nacházejí galerie a stánky vydavatelských domů převážně z Anglie a USA se samostatnými prezentacemi, skupinovými výstavami, historickými i klasickými fotografiemi a novinkami ve vydavatelské sekci.

01-nick-knight-pri-komentovane-prohlidce-svych-del-foto-vaclav-podestat.jpg

Photo London 2022 představil 106 vystavovatelů z 18 zemí světa, díla od 50. let 19. století až po současnost, sekce Objevy zahrnula speciální prezentaci na téma Fotografie napříč světem. Pozornost byla věnována i podpoře Ukrajiny.

011-vystava-franka-horvata-foto-vaclav-podestat.jpg

Program Photo London Talks (proběhl i online) uvedl 23 přednášek umělců. Zařazena byla série autogramiád, na kterých se představili Isaac Julien, Bill Wyman, James Barnor, Todd Hido, Gered Mankowitz, Martin Parr a mnoho dalších. Souběžný Photo London Digital probíhal od 11. do 29. května.

1958,-paris,-france,-coco-chanel,-fashion-designer,-watching-her-fashion-show.jpg

Hlavnímu veletrhu dominovaly zejména dvě velké výstavy. První s názvem Móda a Noční Paříž byla připomenutím díla nedávno zemřelého Franka Horvata (1928–2020). Ředitel Photo London Michael Benson k ní podotkl: „Jsme nadšeni, že můžeme v Londýně poprvé představit dílo Franka Horvata. Vděčíme za to hlavně jeho dceři Fiammettě, která expozici kurátorsky sestavila. Divákům nabízíme jedinečný pohled na Horvatovu výjimečnou a rozsáhlou tvorbu.“

1961,-paris,-france,-for-br-vog,-wedding-gown,-on-bus.jpg

Ta bývá charakterizována podobně jako u jiného významného fotografa módy, v Paříži usazeného Američana Williama Kleina (* 1928), netradiční formou řešení, situačními kontrasty modelek, často korzujícími či stojícími na rušných bulvárech či v ulicích měst. Ve snímcích se mísí bezprostřední obyčejný život s nepřehlédnutelnými módními kreacemi. Horvatův styl práce kombinoval realismus a.....


Celý článek najdete v červencovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv07-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.