Petr Jan Juračka - Něha Himálaje - kniha a film Extrémního fotografa

Publikováno: 17. května 2023 | autor Redakce
Něha Himaláje 1

Máte také rádi knihy a fotografie a vůbec všechno od Petra Jana Juračky stejně jako my v redakci FotoVideo? Petr píše: "Celkem třikrát jsem vsadil všechno na jednu jedinou kartu a vyrazil fotit do Himálaje na vysokohorské expedice. Měl jsem štěstí, karta byla vysoká a já se vrátil s fotkami a nečekanými příběhy, které Vám chci vyprávět. Začtete se?"

Knižní novinka Něha Himaláje vyjde v listopadu 2023 u DIY nakladatelství BWT Books. Již nyní ale pro její vydání hledá autor podporu na Hithitu. Kampaň odstartovala 8. 5. a potrvá až do 22. 6. Kniha psaná perem extrémního fotografa zpracovává zážitky ze tří expedicí, kterých se Petr Jan Juračka účastnil mezi lety 2019 až 2022. Průvodcem i kamarádem mu na výpravách byl Honza 'Tráva' Trávníček a další horolezci a cestovatelé. Něha Himaláje čtenářům zprostředkuje adrenalinové zážitky, okoření je specifickým humorem a znovu zjemní pokorou a nefalšovanou úctou ke všemu, co himalájské vrcholky dávají i berou zároveň. Více než 70 unikátních fotografií vzrušující a neklidný pocit z tohoto dobrodružství dále umocní.

Něha Himaláje 2

Petr Jan Juračka je přírodovědec, fotograf, autor tří úspěšných knih a několika pořadů a také častý přispěvatel do časopisu FotoVideo. S rodinou žije v Pardubicích, které jsou mu základním táborem pro dobrodružné výpravy po světě. S dronem a fotovýbavou kromě Evropy procestoval část Afriky, Asie, Grónska, či střední a Jižní Ameriky. Nová kniha Něha Himaláje z edice Očima extrémního fotografa bude o velkých příbězích plných zvratů, založených na vzájemné důvěře, otevřené hře a společné touze. Touze vylézt vlastní silou a bez kyslíku na vrchol dvou velikánů: Ama Dablam (6 812 m n. m.) a Manáslu (8 163 m n. m.). Dojímání nad krásnými výhledy přerušují scény jak z filmů Quentina Tarantina, které jsou thrillerem i hořkosladkou groteskou zároveň.

Něha Himaláje 3

Hory jsou místem protikladů. Potkává se v nich nekonečná krása a všudypřítomné nebezpečí: „Všude kolem stanu je příšerná zima, ve spacáku je ale dobře. Když otevřeme předsíňku, výhled do ledovcového údolí pod námi je brutální a okamžitě nám nahrazuje veškeré dosavadní strádání. Kdyby nám nad hlavami nekroužily od svítání vrtulníky, lehce bychom alespoň na chvíli zapomněli na události včerejšího dopoledne. Pořád tak nějak nemůžeme uvěřit tomu, co se včera stalo. Dva mrtví lidé, stejní jako my dva, na tak krásném místě,“ glosuje dění po stržení laviny ve více než 6 000 metrech nad mořem Petr Jan Juračka. Vstříc dobrodružstvím znamená vždy někoho zanechat doma. Součástí knihy je tak apendix, kde přípravy na expedici i pocity během ní popisuje Petrova žena Zuzana. A lehké čtení to (nejen pro Petra Juračku) zrovna není. Základem knihy je ale vyváženost, a tak se v jejím samotném závěru můžete těšit na svérázně pojatý výkladový slovník horolezeckých pojmů. Ten i neznalému čtenáři objasní, že “odsedka“ není holka, co dá někomu košem v baru, ale součást výbavy sedáku. Náročné, ale krásné vyprávění o něze Himaláje Petr Jan Juračka uzavírá slovy: „Celkem třikrát jsem byl v Himálaji a dostal se tam, kam se lidé obyčejně nedostávají. Třikrát jsem fotil to, o čem jsem ani nedoufal, že vůbec někdy uvidím. Daně byly zaplaceny předem – poprvé jsem přitom jen omrzl, podruhé si poškodil zrak. Potřetí obojí najednou. Vidět blbě, to je moje daň za to vidět moc.“

Podpořte knihu:

NĚHA HIMÁLAJE. Očima extrémního fotografa

Něha Himaláje 1 in

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.