Minifolio | Miloš Mařík – rozhovor

Publikováno: 2. července 2019 | autor Redakce
milos-marik-0103.jpg

Pane Maříku, pojďme na věc. Specializujete se na svatební, rodinnou a portrétní fotografii. Rád bych se zeptal, proč a jak jste se k těmto specializacím dopracoval?

Ptal se Rudolf Stáhlich a odpovídal Miloš Mařík, www.fotomarik.cz, Facebook a Instagram: Fotograf Miloš Mařík

Nejdříve bych rád zmínil fakt, že je pro mě obrovská čest vést s vámi v tomto časopise rozhovor. Už si ani nepamatuji, jaký se psal rok, když jsem si koupil poprvé jeho vydání a inspiroval se spoustou skvělých prací, kde jsem i já čerpal poznatky pro svůj rozvoj.

...

Vaše fotografická práce je historicky klasickou, převážně s neprofesionálními modely. Z čeho sestává příprava každého focení?
Hodně důležitá část je, jak vás vnímá zákazník a jaký má z vás pocit. Jelikož se bavíme o neprofesionálech, je to vždy o něco těžší, protože musíte prolomit jejich případný ostych a nervozitu. Vybranou lokaci si snažím vždy prohlédnout a trochu prostudovat, abych věděl, co vše mohu zakomponovat a s čím pracovat, včetně světelných podmínek. Používám hodně denní světlo, ale mám rád i využívání externích dvou blesků mimo tělo.

Čtenáře samozřejmě zajímá fotografická technika a něco z know-how. Prozradíte?
Od začátku svého počínání jsem věrný „canoňák“. V současné době mám Mark III a do mé výbavy patří objektivy 100 mm macro f/2,8L, 50 mm f/1,4, 24−75 mm f/2,8L a 17−40 mm f/4L. V poslední době se hodně věnuji černobílé fotce a to není jen tak… Snažím se do ní vmísit určitou dramatičnost v podobě stínů a světel, pokud to samozřejmě téma vyžaduje. Fotka si sama řekne, jestli má být barevná, nebo ne. Pokud jdu fotit s nějakým cílem, kde budou rozhodovat převážně momenty a lidská vnitřní síla, vím už předem, že bude černobílá.


Celý článek a krásné a dobře vytištěné fotografie najdete v červencovém vydání FotoVideo. Více obsahu tohoto krásného vydání najdete zde.

fotovideo-07-2019-vizual-v1-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.