Minifolio | Jana Kupčáková – specialista tématu měsíce: Městské okamžiky

Publikováno: 1. července 2019 | autor Redakce
jana-kupcakova-dsc-9261.jpg

Jana Kupčáková, absolventka a lektorka Školy kreativní fotografie v Praze, je všestranně orientovaná fotografka na volné noze, oceněná 2. místem za rok 2012 v prestižní celostátní soutěži Fotograf roku časopisu FotoVideo. Janička pochází z Českých Budějovic a několik let žije v Praze. Věděla jsem prakticky hned, že k našemu tématu Městské okamžiky to musí být zrovna ona, s kým chci dělat rozhovor, protože její fotografie jsou nezapomenutelné.

Zaměřuješ se především na street, dokumentární a v poslední době cestovatelskou fotografii. Ráda bych se tě zeptala, jakým způsobem ses k fotografování dostala a co tě přivedlo k těmto žánrům?

K fotce jako takové mě přivedlo cestování. A právě na cestách se většinou snažíte zdokumentovat vše v co nejširším možném záběru a přičichnete tak k řadě fotografických žánrů. Fotografujete krajiny, portréty, zajímavé momentky, detaily, architekturu i městské scenérie, zkrátka všechno, co k poznávání cizích zemí patří. A právě na cestách jsem si uvědomila, že nejvíc ze všeho mě oslovují ty záběry, na kterých vystupují lidé, fotografie s příběhem, který vypráví o běžném životě kolem nás, tedy žádná stylizace, uměle vytvořené scény nebo aranžované portréty. Obdivuji každého, kdo si umí snímek nejdříve vytvořit v hlavě a pak si vše připravit tak, aby mohl vzniknout. Já musím záběr vidět, reagovat na situace a dění kolem sebe. Mačkám spoušť až ve chvíli, kdy mě něco zaujme, něco, co stvořila ulice sama, situaci, která často trvá jen okamžik. Taková fotografie mi je nejbližší a u té nadále zůstávám.

Rozhovor vedla: Simona Nálepková, www.simonaphoto.cz, foto a odpovědi: Jana Kupčáková, https://kupcakovajana.wixsite.com/johankaphotography, www.instagram.com/johanka.photography,
www.facebook.com/johankaphotography


Celý článek a krásné a dobře vytištěné fotografie najdete v červencovém vydání FotoVideo.
Více obsahu tohoto krásného vydání najdete zde.

fotovideo-07-2019-vizual-v1-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.