Milan Zygmunt – Divoká příroda mě fascinuje a je pro mě drogou

Publikováno: 29. dubna 2022 | autor Redakce
7.jpg

Povídat si se světově uznávaným fotografem je pro nás vždy velká čest. Milana mnozí z vás dobře znají nejen díky jeho úspěšné knize Fotografujeme ptáky, která se stala i žádaným dárkem k našemu předplatnému.

Divoká příroda či wildlife (vyberte si) není ale jen o focení našich či cizokrajných ptáků. Posuďte sami a přečtěte si rozhovor s fotografem, jehož snímky shlédlo již 25 milionů lidí.

9.jpg

Milane, pokud se nepletu, aktivně fotíte deset let a za tu dobu čítá vaše portfolio několik desítek tisíc kvalitních fotografií živé přírody. Jaké byly začátky?

Začínal jsem stylem pokus-omyl. Co je ISO, clona, expozice apod., jsem vyčetl v odborných knihách a vygoogloval na netu. Do praxe jsem to byl schopen převést po návštěvě několika workshopů Rosti Stacha, ten mi vše vysvětlil a ukázal. Ještě dnes si pamatuji, jak nám vyhazoval rukavici, na kterou jsme se učili zaostřovat dříve, než začneme fotit ptáky v letu.

2.jpg

Byla to legrace a v té době jsem to začal brát opravdu vážně. Mezitím proběhly i pokusy noční fotografie Prahy a nějakých kostelů v blízkosti mého bydliště. Nějaká ta krajinka a také hrátky s dlouhou expozicí, kdy mi připadalo dosažení mléčné tekoucí vody strašně cool.

Co si může čtenář představit pod pojmem aktivní fotograf?

Aktivní fotograf by měl být hlavně vidět a prezentovat svou práci nejlépe denně. Díky sociálním sítím a dalším platformám pro fotografy může mít celosvětový dosah, získat fanoušky a prezentovat práci i u velkých značek. To se týká všech žánrů fotografie. Také by měl hlavně hodně fotit, aby měl co prezentovat.

6.jpg

Máte za sebou nespočet cest po celém světě, fotil jste snad všude, nedávno vám vyšla kniha, patříte k nejznámějším fotografům divoké přírody i díky tomu, že vaše snímky lze nalézt v National Geographic, BBC, Animal Planet a dalších. Čím vás divoká příroda tak zaujala, že ji dokážete tak dokonale prezentovat?

Trávit čas v přírodě s foťákem je super relax a únik od reality. Mě fascinuje tropický deštný a mlžný les s jejich biodiverzitou, hlavně ve Střední a Jižní Americe i v Asii. Je to úplný úlet, co tam všechno žije. Nejlepší na divoké přírodě je to, že se stejný moment nikdy neopakuje. Hlavně u focení ptactva je každá fotografie exkluzivní. Moc mě nebaví focení....


Celý rozhovor si můžete přečíst v květnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.