Michal Ciml – Když vyšlo Z f, chytla mě černobílá fotografie

Publikováno: 12. dubna 2024 | autor Redakce
frantisekortmann3.jpg

V době, kdy jsem tento text rozhovoru s Michalem hodlal připojit k e-mailu a poslat do studia k dalšímu zpracování, vyšla ve světových agenturách zpráva, že Nikon kupuje amerického výrobce filmových kamer RED.com. Na to, co tento výrazný deal bude znamenat pro naše trhy, si asi ještě pár měsíců počkáme, ale je vidět, že Nikon jede.

Michale, díky za váš čas. V loňském roce jsme si na těchto stránkách povídali s vaší kolegyní Lucií Ulčovou, která je sales a aarketing manažerkou Nikonu v ČR a SR. Jakou pozici zastáváte vy a co vše máte v Nikonu na starosti?
Pracuji v Nikonu od začátku roku 2020 v marketingu a v současné době jako marketingový specialista senior / NPS koordinátor, nicméně bych to bral trochu s rezervou, neboť v marketingu jsme v tuto chvíli tři – ještě s novou kolegyní Lucií Bartíkovou a marketingovou ředitelkou Lucií Ulčovou, která se více orientuje na prodej.

eliskadobnerova.jpg

Aktivity si teď postupně rozdělujeme, ale fungujeme skvěle jako tým, vypomáháme si, případně za sebe zaskočíme. V tuto chvíli mám primárně na starost NPS – Nikon Professional Services, větší eventy a také nově koordinaci marketingu celého regionu EE, kam spadá Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko. To se nicméně rozbíhá pomalu letos, kdy moje nová kolegyně nastoupila a struktura se trochu změnila.

V práci se samozřejmě nevyhnu ani administrativní práci ani IT, neboť jsem z týmu nejmladší, tak bych to měl logicky umět. (usmívá se) Na své práci mám nejraději různorodost, každý den je jiný, potkávám se s lidmi a mám velkou možnost se občas podívat i do zahraničí, což je i mým koníčkem – objevovat svět.

honzacharvat-bts2.jpg

Máme výborné zkušenosti ze spolupráce s portály Nikonblog.cz a Nikonblog.sk, které vedou Petr Lindner a Julo Kotus. To ale zdaleka nejsou jediné aktivity Nikonu u nás, že? Máte Nikon školu, pravidelné soutěže, prezentace a další. Povězte nám, co vše Nikon pro uživatele svých přístrojů a techniky v ČR a SR dělá?
Aktivit vyvíjíme celou řadu, snažíme se participovat jak na fotografických akcích, tak na projektech pro širokou veřejnost, aby si k nám našel cestu každý. V rámci Nikon školy se snažíme nabídku kurzů a workshopů měnit každým rokem, abychom měli vždy pestrou nabídku pro všechny.

Letošní novinka je například vícedenní fotokemp pro dospělé. Dále se snažíme úzce spolupracovat s celou řadou fotografů a pomáhat jim s jejich projekty a eventy. Jednou ročně také pořádáme setkání pro fotografy, s nimiž jsme spolupracovali nebo spolupracujeme, a oni mají možnost s sebou vzít někoho dalšího, koho nám chtějí představit. To je třeba jedna z možností, jak se k Nikonu dostat blíže.

eliskadobnerova2.jpg

Dále jsme v denním kontaktu s našimi autorizovanými prodejci a přes ně samozřejmě se zákazníky. Hodně se snažíme také fungovat na prozákaznické bázi skrz program NPS a naše servisní zastoupení. Snažíme se lidem vyjít vstříc formou zápůjček v případě rozbití jejich techniky nebo jiného problému, rychlého servisu a hlavně osobního kontaktu a přístupu, což je v dnešní době věc, co naši zákazníci velmi oceňují. Také bych chtěl zmínit svého kolegu Filipa Bartáka, kterého jistě mnoho čtenářů zná. Filip funguje jako taková nepsaná technická podpora. Nabízíme i možnosti individuálního sezení s ním a opravdu se nám to osvědčuje, klienti si to velmi pochvalují.

Novinkou pro letošní rok je projekt, kdy bychom chtěli pořádat pravidelná inspirativní setkání napříč Českem a Slovenskem, vždy pro malou skupinu tvůrců. Každý by měl prostor představit se a získat i předat inspiraci. Napadlo mě to na naší poslední evropské akci na Lanzarote, kde proběhlo setkání pro svatební fotografy, kteří nefotí na Nikon. Hlavním cílem bylo přesvědčit je o tom, aby začali fotit na Nikon, ale já bych hrozně rád vyzdvihl atmosféru, kterou jsme tam všichni zažili. Wedding summit byl inspirací a zážitkem.

luckamojzisova-3.jpg

Já jsem si z toho mimo jiné odnesl, že lidem opravdu chybí akce pořádaná Nikonem pro všechny. Nicméně vím, že nikdy se nezavděčíme všem, přestože současně v Nikonu fungujeme opravdu jako velká rodina.

Naše čtenáře hodně zajímá servis. Jak to u nás konkrétně funguje, když se něco stane s přístrojem, objektivem či dalekohledem?
Vzal bych to od začátku procesu. Po přijetí přístroje do servisního centra je zakázka přijata do systému, následně je přidělena technikovi, který ji má na starosti. Je provedena diagnostika přístroje a technik zkontroluje požadavky zákazníka. V případě placené opravy je vytvořen rozpočet. Po jeho odsouhlasení či v případě záruční opravy jsou...


Celý článek najdete v dubnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.