Kouzlo zimních Lofot – v červnovém vydání FotoVideo

Publikováno: 25. května 2019 | autor Redakce
no4a3252.jpg

Lofoty jsou kouzelným místem, které naštěstí ještě nepostihl masový turismus. Rok od roku sice pomalu přibývá zejména fotografů, kteří navštěvují norskou soustavu ostrovů propojenou tunely a mosty, ale zejména mimo hlavní letní sezonu budete na mnoha místech doslova sami a můžete si vychutnat krásu krajiny bez vyrušování. Naposledy jsme se na Lofoty s fotoexpedicí vydali v březnu a kromě polární záře jsme si užili týden nádherného zimního počasí a focení.
Text a foto: Honza Březina, @Alisczech

Jak si naplánovat cestu na zimní Lofoty

Cesta autem na Lofoty je i v létě zdlouhavá a náročná. V zimě ji rozhodně nedoporučuji. My volíme let Praha − Oslo − Narvik/Evernes, který je v zimních měsících nejspolehlivější. Za špatného počasí bývá letiště v Leknes či Svolvaeru často zavřené.

Když si budete půjčovat auto na letišti, ujistěte se, že má kvalitní zimní vzorek a hřeby na pneumatikách. Přestože skrz Lofoty vede jediná silnice E10, dost často je v zimě pokryta ledem či sněhovými jazyky. Během cesty jsme potkali desítky řidičů, kteří podcenili své schopnosti nebo vybavení a skončili ve sněhových závějích.

Přestože je v zimě řada lofotských hotelů zavřená, není problém najít kvalitní ubytování. Vzhledem k tomu, že počasí na Lofotech je velmi proměnlivé a v každém fjordu může být jiné, je ideální se ubytovat někde v oblasti mezi Leknes a Reine, abyste mohli hvězdicově vyrážet všemi směry.
...

Celý článek si můžete přečíst v červnovém vydání FotoVideo!

Více z obsahu vydání najdete zde.


fotovideo-06-2019-vizual-v6-1000px.jpg

fotovideo-06-2019-vizual-v2-1000px.jpg


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.