Kniha: Stanislav Pokorný – Fotografie

Publikováno: 13. dubna 2024 | autor Redakce
-dsf1299.jpg

Velmi jednoduchý název pro tak velký počin. Ale v jednoduchosti je síla. Až si tuto tři kilogramy vážící, téměř třistastránkovou knihu půjdete koupit, nemylte se, nevyšla v některém ze světoznámých nakladatelství pověstných svými obřími formáty, ale opravdu a pouze vlastním nákladem autora.

Dokonce neobsahuje žádné reklamy ani inzeráty sponzorů, jak je v některých současných publikacích obvyklé či nezbytné. Ano, je to pořádný kus krásné tiskařské, grafické a polygrafické práce – a to hlavní vás čeká teprve uvnitř.

-2040059.jpg

Radost mi Stanislav udělal už tím, že mě zařadil mezi těch několik přátel, kterým dovolil napsat několik řádek do úvodu. Tím se mé napjaté očekávání samozřejmě ještě umocnilo a ta největší radost čekala při předání a odhalení prvních stránek.

-dsf3523-1.jpg

Člověk se nejen díky velikosti doslova zaboří do prohlížení velkých fotografických formátů, pozornost střídá jeden výstižný citát vedle druhého, popisy a krásně graficky zvolené dvoustrany nabízejí autorův svět v různých prostředích i obdobích. Standovy série z cest po Jizerkách, Normandii i Toskánsku znám velmi dobře, obdivuji jeho zátiší i zadumané krajiny a těžko se přikláním k černobílým, či citlivě barevným obrazům. Nechybí panoramata umístěná taktéž mistrovsky. Je to zážitek!

-dsf1396.jpg

O knize

  • STANISLAV POKORNÝ – FOTOGRAFIE
  • Vydání: první, 2024
  • Vydal: Stanislav Pokorný, Na Proutkách 281, 250 73 Radonice
  • Tisk: Typodesign, České Budějovice
  • ISBN 978-80-11-04339-1

Doslova tím potvrzuji řádky hlavní předmluvy, kterou krásně a bez zbytečných expresně/impresivních výrazů sepsal Ladislav Šolc. Kdybych něco rád vytrhl z jeho slov, tak asi toto: „Fotografie Stanislava Pokorného v sobě nesou tuhle absolutní hodnotu divákovi libé a blízké výtvarné harmonie. Rádi se na ně díváme.

-4100207-bw-velka.jpg

My, kteří máme bohatší zkušenost s obrazem, ale i ti, kteří jen mají rádi ‚něco hezkého‘, aniž by prošli velkým kunsthistorickým školením, či dokonce zkušenostmi vlastní umělecké praxe. A občas do nás tenhle autor ďábelsky, poněkud ‚beethovenovsky‘ šťouchne. Překvapí. Zaskočí diváka. Zneklidní – ale neodradí. Naopak. Ještě více nás zaujme a důvěrněji se k nám přiblíží…“

Víte co? Bez další spousty vět a vysvětlování ji mohu ze srdce doporučit. Ostatně jsem to v závěru své krátké předmluvy v této knize napsal:

„Stando!

Tak buď takový pořád!

Ale ty stejně budeš, viď!

Tahle tvá kniha to dokazuje.“


Celý článek najdete v dubnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.