Jozef Boroň – Staré čiernobiele fotografie majú dušu

Publikováno: 25. prosince 2022 | autor Redakce
8.jpg

Snad i díky prosincovému vydání s černobílou obálkou, obrovskému zájmu a diskuzím, jež vyvolalo, jsme se domluvili s jedním z těch krásných nadšenců, kteří používají výhradně dřevěný analog, a nabízíme vám tímto další z našich oblíbených rozhovorů. Jak nám Jozef Boroň v závěru rozhovoru sdělil, naše společné povídání by určitě vydalo na mnoho dalších hodin a stran.

foto: Jozef Boroň, Facebook

Pane Boroni, jsem rád, že jsme po dlouhé době konečně našli čas k rozhovoru. Ale jak jste se vlastně dostal k focení a jaké byly vaše začátky?
Vybral som sa cestou naspäť. Začínal som fotografovať digitálom ako každý iný, no pohľad na snímky ma neuspokojoval. Akoby im niečo chýbalo. Nevyžarovali z nich žiadne emócie, preto som sa začal obzerať po iných možnostiach – pomaly späť do minulosti. Vyskúšal som staručký analóg Rolleiflex 6 × 6 cm a snímky boli lepšie, krajšie a hlavne emocionálnejšie.

2.jpg

Skúšal ďalej, až kým som nezakotvil na najstaršom type fotoaparátu – veľkoformátovom dreváku 24 × 30 cm. Vždy sa mi páčili fotografie starých majstrov, staré čiernobiele fotografie majú dušu. Rozhodol som sa ísť veľmi náročnou cestou, ale o to hodnotnejšou.

To chápu: analog, velký formát, klasický akt – fotografické techniky a žánry, které patřily minulosti, ale už to tak není, že? Ještě něco, proč nepatříte k té velké skupině digitálních fotografů?
Fotografovať na starom aparáte som sa naučil sám. Potrebné informácie som našiel na internete. Nikto ma neučil. Fotografovať niečím, čo iní pokladajú za starinu hodnú do múzea, bola pre mňa výzva. No taká, že s ňou dá aj uspieť.

6.jpg

Smejem sa z tých, čo sa ženú za najnovšími výdobytkami digitálnej techniky a o skutočnej fotografii nevedia vôbec nič. Pozerať sa na svoju fotografiu z veľkého formátu na tzv. kontakt 24 × 30 cm je zážitok. Používam často objektív z roku 1890, no povedzte, na čo kupovať nove plastové digi hračky?

9.jpg

Ale ještě k ženskému aktu a nahotě: v minulém vydání jsme si o něm povídali s Terezou z Davle a při diskuzích o tomto článku na Facebooku Terezu někteří „fotografové“ doslova hejtovali. S jakými reakcemi veřejnosti a kolegů fotografů se setkáváte?
Toto tiež súvisí aj s hejtovaním, čo ste písali o Tereze z Davle… väčšina fotografov nemôže uniesť jej úspech, no možno si hovoria, že predsa nie je možné, že s takýmto ...


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.