Jiří Platenka

Publikováno: 28. února 2021 | autor Redakce
Jiří Platenka

Technický úředník, amatérský fotograf vysoké profesionality, absolvoval fotografickou výuku v Hradci Králové a v Brně, fotodokumentarista Holicka, dlouholetý spolupracovník kulturního domu, účastník četných výstav i v zahraničí, publikoval v našich i zahraničních časopisech, nositel mnoha ocenění v tomto oboru.

Jiří Platenka se narodil 1.3.1932 v Holicích. Vystudoval Reálné Gymnázium a Střední průmyslovou školu strojírenskou. Absolvoval Fotostudio při Krajském kulturním středisku v Hradci Králové (1964-1966) pod vedením doc. Jána Šmoka, Školu (nyní Institut) výtvarné fotografie v Brně (1971-1973), kterou vedl prof. K.O.Hrubý a roční nástavbové studium zaměřené na barevnou fotografii (1975-76) pod vedením Jaroslava Vávry.

Jiří Platenka

Jiří Platenka velmi miloval přírodu, a to hlavně severské země. Miloval cestování a na každou svou výpravu musel mít vždy proti běžným účastníkům zájezdu o několik kilo fotografické výbavy navíc. Dokázal vytvořit fotografický snímek téměř vždy a všude. Měl velmi vytříbené fotografické vidění. V rodině pana Platenky nebyl nikdo, kromě jeho otce, který trochu maloval, po kom mohl svůj fotografický um zdědit.

Jiří Platenka

A tak si ho svou pílí a obrovskou pracovitostí vytvořil sám. A to na dokonalé úrovni. Jeho fotografie se vyznačovaly svojí originalitou. Jiří měl pořád dostatek nápadů. Důkazem toho jsou mimo jiné jeho koláže, které překypují nápady. Byl to člověk velmi pečlivý a trpělivý. Na pana Platenku byl vždy spoleh, co slíbil, to také splnil. Nebyl snad nikdo, koho by někdy zklamal. Byl to také velmi dobrý kamarád. Znal význam slova přátelství. Jeho nejlepším a také celoživotním přítelem se stal velmi známý fotograf Jiří Bartoš. Spolu se poprvé potkali při vyhlášení vítězů prestižní fotografické soutěže s názvem Štít Viléma Heckela v Liberci roku 1973. Pořadatelé je tehdy posadili k jednomu stolu, a to bylo pro oba velké štěstí. Od té doby se stali nejlepšími přáteli, vzájemně se navštěvovali a povídali si o fotografii. Říkali tomu “Dobíjení baterek”.

Jiří Platenka

Jiří Platenka byl velmi skromný. Největší radostí byla sama jeho tvorba, či když se jeho dílo líbilo někomu druhému. Ochotně seznámil se svými zkušenostmi každého, kdo ho o to požádal. Snažil se všem vyhovět a nikdy neodmítl radu či kritiku předložených prací. Byl to člověk nesmírně silný a statečný. “I v tom vidím dnes velikost jeho osobnosti": to jsou slova pana Bartoše, který od něho dostal v prosinci poslední dopis, v němž se zabýval fotografickými problémy a o své nemoci se zmínil pouze okrajově. Jiří uměl anglicky, německy a esperanto. To mu umožnilo navazovat kontakty a fotografie posílat do světa. Také se uměl velmi dobře pohybovat ve společnosti. Byl proslulý svým humorem a vybraným chováním. Dokázal se bavit snad o všem. Neskončil pouze u hranic fotosvěta, ale orientoval se v jakémkoli problému. Měl všeobecný přehled. Ačkoli proti tehdejšímu režimu nijak veřejně nevystupoval, zaujetí pro „západní“ módu, hudbu a techniku bylo důvodem k tomu, že nedostal doporučení pro studium na některé umělecké škole. Celý život pracoval prakticky proti své vůli jako konstruktér, později projektant v n.p. TOS Holice, nyní JUNKER Holice. Zemřel 1.února 1999 v Holicích.

Jiří Platenka

1. března 1932 v Holicích, † 1. února 1999 v Holicích.

Zdroj: www.holice.eu


Máte už březnové vydání časopisu FOTOVIDEO?

Podívejte se na jeho stručný obsah...

Současný svět v březnovém FotoVideo

Výjimka hned na prvních stranách

Když si ale toto vydání otevřete od začátku, narazíte na naprosto exkluzivní materiál, za kterým jsme se vypravili až daleko za sever Norska vysoko za polární kruh, za fantastickým člověkem jménem Audun Rikardsen. Vyprávění tohoto přírodovědce a skvělého fotografa by vydalo na knihu, jeho zážitky jsou pro nás vnitrozemce z poklidného pásu mírného klimatu naprosto unikátní. Tento krásný a velmi náročný rozhovor trval poměrně dlouho hlavně díky Audunově velkému pracovnímu nasazení a podílelo se na něm minimálně pět našich spolupracovníků.

Široká březnová nabídka pro každého

Skladbu našeho časopisu stálí čtenáři už znají a ví, že nejsme monotématičtí. Mnozí z vás svými fotografiemi a portfolii velmi živě plní stále se rozšiřující nabídku našeho webu www.ifotovideo.cz a nápady dalších se často stávají součástí nejbližších tištěných vydání. Jak víte, děláme tento časopis pro vás, a hlavně s vámi. Takže si dále po Audunovi v klidu pročtěte a prohlédněte tvorbu Lenky Požárové, Štěpána Black Černého, Ľubomíra Činčury, Jiřího George Ksandra, Radka Teope Drbohlava, Richarda Horáka, Stefana Forstera, Jiřího Štarhy a dalších. Krásné počtení a hezké jaro!

Konkrétně nabízíme z březnového vydání časopisu FotoVideo například toto:

OSOBNOST: AUDUN RIKARDSEN

Fascinující tance keporkaků a dalších velryb v úžasném článku norského badatele a skvělého fotografa.

Současný svět v březnovém FotoVideo

RECENZE: JINDŘICH STREIT – VILLAGE PEOPLE 1965–1990

Nádherně výpravnou knihu souběžně vydává Buchkunst a KANT. Doporučujeme!

Současný svět v březnovém FotoVideo

ROZHOVOR: ĽUBOMÍR ČINČURA

Reportér lidských duší (s širokým úsměvem). Skvělý rozhovor a vynikajícím umělcem.

Současný svět v březnovém FotoVideo

TECHNIKA: VYZNÁTE SE V PAMĚŤOVÝCH KARTÁCH?

O tohle jste nám hodně psali. Nabízíme vysvětlení jednotlivých značek a zkratek. Komplet!

Současný svět v březnovém FotoVideo

TECHNIKA: CANON EOS C70

Jak používat kompaktní filmovou kameru C70 s RF bajonetem? Přečtěte si podrobně!

Současný svět v březnovém FotoVideo

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „HODINY, STROJE ČASU“

Podívejte se na vítězné snímky seniorů i juniorů. Opravdu stojí za to!

Současný svět v březnovém FotoVideo

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Už jste si objednali vaše FotoVideo až domů! Nemusíte nikam chodit.

Navíc k vaší objednávce máme pro vás další dárky ZDARMA. K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

Současný svět v březnovém FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.