Jaká je budoucnost fotografování?

Publikováno: 2. června 2022 | autor Redakce
kresba-fotoaparatu.jpg

Neříkám, že takoví lidé neexistují, ale kolik z vás aktivně a s radostí používá starý telefon s rotačním číselníkem nebo gramofon na kličku? Předpokládám, že téměř nikdo. Pro fotografy to ale neplatí.

Fotografie je totiž jeden z oborů, který si zachoval fanoušky na všech bodech časové osy. Existují nadšení fotografové, kteří místo paměťových karet preferují svitkový film nebo 35mm kinofilm. Dech neztrácí ani instantní fotografie s tradičním vyvoláním pomocí osvitu a jsou i tací, kteří sice přesedlali na digitál, přesto raději sáhnou po starším přístroji se snímačem CCD.

ilustrace-zahnuty-senzor.jpg

Kromě pohledu vzad se ale musíme zaměřit na současnost a hlavně budoucnost, tedy kam fotografie směřuje. Fotografie samotná se spíše točí v úhledných kruzích. Vpřed ji posouvají talentovaní lidé, kteří svými nápady a kreativitou inspirují ostatní. Co se ale vyvíjí a mění podstatně, jsou nástroje, které k focení používáme.

Kdybych měl vypíchnout některé zásadní milníky, fotografování začalo být zajímavé už v době deskových fotoaparátů s měchy. O masovou záležitost se ale nejednalo. To pravé rozšíření přišlo v době, kdy se fotoaparáty začaly zmenšovat a zjednodušovat. Časem přišly zabudované automatické expozimetry, poté automatické ostření a nakonec i možnost natáčet videa.

ruka-s-mobilem.jpg

Dnes dokážou nové bezzrcadlovky automaticky sledovat pohybující se oko a fotit rychlostí desítek fotografií za vteřinu. Je neuvěřitelné, kam jsme se posunuli. Fotografii jsem vždycky vnímal jako...


Celý článek najdete v červnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv06-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.