Jak se tiskne s Canonem – 2. díl

Publikováno: 22. srpna 2019 | autor Redakce
08-landscape-finedetail.jpg

Posledně jsme v červencovém FotoVideo konstatovali, že o tisku fotografií se dají psát celé knihy. S odborníky ze společnosti Canon jsme diskutovali o domácím tisku a dotkli se základních řad jejich produkce a hlavně pak typů PIXMA PRO-100S a Canon imagePROGRAF PRO-1000. O čem jsme si povídali dál?

Text: redakce ve spolupráci s Jiřím Linhartem a Karlem Vysoudilem ze společnosti Canon, foto: Canon

Rolové tiskárny Canon

Posledně jsme vám slíbili, že si povíme o dalších typech tiskáren pro náročnější odběratele, a když zbude dost místa, tak i o materiálech vhodných pro tisk všech druhů fotografií. Kdy tedy už nestačí Canon PIXMA PRO-100S či Canon imagePROGRAF PRO-1000?
V případě fotoklubů a dalších spolků či jednotlivců, kteří častěji tisknou a vystavují, už bychom preferovali pigmentové tiskárny, které mají lepší sytost barev, delší stálobarevnost až 200 let a možnost tisku ve formátu A2. Takové objemy jsou zajímavější pro dvanáctibarevné tiskárny, kde začínáme již zmíněným modelem PRO-1000, což je stolní tiskárna A2, ale má dvanáct pigmentových inkoustů a dá se v dnešní době pořídit do 30 tisíc Kč i s daní, takže si ji může v podstatě dovolit i amatér. V případě, že fotografovi či fotoklubu stačí řezané formáty, nechtějí do větší produkce, tak je pro tyto účely typ PRO-1000 zajímavý.

Ale pokud se bavíme o tiskových nákladech, je výhodnější si pořídit rolovou tiskárnu, kterou má Canon v nabídce v téže šíři, máme dvanáctibarevnou pigmentovou tiskárnu PRO-2000, což znamená maximální šíři 24 palců, tedy 610 mm. Její pořizovací náklady se pohybují do šedesáti tisíc korun, záleží na tom, zda je s podstavcem či volitelnou rolí médií. Je hodně zajímavé, že jednak je levnější ono rolové médium, ale existuje možnost do této tiskárny zakládat tři velikosti inkoustových cartridgí (můžete mít objemy 160, 330 nebo 700 ml). Samozřejmě je cena inkoustů tím levnější, čím větší množství si ho koupíte. U těchto tiskáren je tedy až 30% úspora na rolových médiích a na inkoustu, a pakliže se v takovém fotoklubu či organizaci uchází o tisk více fotografů, dává tam rolová tiskárna smysl.

Akce pro školy

Po celý letošní rok platí speciální akce probíhající napříč celou Evropou (vyšla od Canonu z Londýna) a platí pro fotografické a umělecké školy, resp. pro jakoukoli školu, která nějakým způsobem vychovává designéry či fotografy. Taková instituce si může nakoupit dvanáctibarevné tiskárny za polovinu ceny. Nejnižším modelem v této akci je PRO-1000 a dále to platí pro typy PRO-2000, PRO-4000 a PRO-6000, což jsou už širší modely (PRO-4000 má 44″, PRO-6000 je nejširší fotografickou tiskárnou, která má šíři média 60″). Sleva 50 % u těchto tiskáren platí i na druhou roli papíru, protože tyto tiskárny mohou být vybaveny druhou rolí.

A jaká je tedy nabídka čistě pro profesionální fotografy, kteří chtějí mít vlastní, naprosto dokonalou kontrolu nad tiskem svých děl?

Celý článek najdete v srpnovém vydání FotoVideo.
Obsah srpnového vydání najdete zde.

fotovideo-08-2019-vizual-v0-1000px.jpg

fv08-2019-facebook-650x846.jpg

 

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.