Jak je na tom Canon?

Publikováno: 5. dubna 2023 | autor Redakce
canon-logo-3.jpg

Už se u nás stává tradicí, že se každý rok touto dobou za vás ptáme Evy Kučmášové nejen na výsledky roku předcházejícího. Doba postocovidová přinesla dlouho očekávané výrazné oživení v pořádání výstav, akcí a prezentací, tedy příležitostí k osobnímu setkávání zástupců firem s jejich zákazníky a příznivci a s tím i další pozitivní posuny na trhu s foto a video přístroji. Jak to vidí Canon?

Společnost Canon si dle našich informací celosvětově stojí opět i za loňský rok finančně výborně, což jinými slovy znamená, že se prodej bezzrcadlovek daří a dále roste?
Je to tak, meziročně nám prodej bezzrcadlovek vzrostl o 21 %. Poměr prodaných bezzrcadlovek oproti zrcadlovkám je v našem regionu přibližně 70:30 a celkově to však neznamená, že se zrcadlovkami Canon končí, právě naopak. Připravujeme novinky i v této kategorii.

Máte informace o tom, jak se postavení Canonu vyvíjelo v Evropě? Je vidět nějaký rozdíl v oblibě vašich produktů mezi evropským trhem a těmi ostatními?
Canon je na evropském trhu i nadále lídrem ve všech kategoriích kromě kompaktních fotoaparátů. Z dat, která máme k dispozici, nevyplývá, že by byl nějaký markantní rozdíl mezi námi a zbytkem Evropy, například v poměru prodaných zrcadlovek a bezzrcadlovek.

041a8159-kopie-2.jpg

Eva Kučmášová – Působí v Canonu od roku 2017 a zodpovídá za marketing a komunikaci této společnosti na českém, slovenském, polském a maďarském trhu. Všechny komunikační aktivity a týmy řídí z pražského sídla v Holešovicích. Je jedinou ženou v top managementu regionu 4CE firmy Canon EMEA.

U nás platí totéž co pro Evropu, nebo je náš trh něčím výjimečný, jak už řadu let opakují mnozí fotografičtí odborníci?

Jak už bylo řečeno, podle našich obchodních výsledků se od zbytku Evropy příliš nelišíme, alespoň v trendech obliby jednotlivých segmentů ani v podílu na trhu. Rozdíl je ale například v distribuční síti, kdy u nás funguje hned několik silných specializovaných prodejců foto/video techniky, kdežto zbytek Evropy se soustředí spíše na retail.

Pokud vím, v loňském roce jste opět velmi intenzivně podporovali řadu fotografických akcí, organizovali workshopy a soutěže a soustředili se na podporu mladé fotografické generace. Jak se vám daří mobilní a instagramové fotografy „překlápět“ do pozic opravdových autorů?
Ano, podílíme se například na workshopech Necvakejte – foťte pro základní a střední školy, během nichž seznamujeme s technikou mladé studenty. Sociální sítě nahrávají spíše fotkám a videím z mobilu, ale setkáváme se i s mnoha mladými kreativními talenty, kterým to nestačí. Chtějí víc než jen rychlé selfie nebo video na TikTok a přemýšlejí o kompozici, hrají si s nastavením a vyhledávají možnosti, které jim mobil není schopen nabídnout. Vyrážíme i na různé festivaly a další akce pro mladší publikum a rozhodně si nemůžeme stěžovat na nedostatek zájmu generace X.

Máte spoustu aktivit i ve vztahu k videu a filmu, což je díky schopnostem vaší současné techniky logické. Myslíte si, že lidé raději natáčejí, nebo filmují?
Na to nemám jednoznačnou odpověď, ale nárůst ve filmařině je znát. Canon řady cinema vylepšuje a daří se mu prosazovat se mezi filmaři čím dál více.

Canon je navíc velmi aktivní v amatérském i profesionálním tisku. Trendy v dotažení fotografie až do konce, tedy do jejího vytištění, jsou prý pozitivní. Jak to vidí Canon?
Tištěná fotografie je rozhodně na vzestupu, mnoho lidí – a nemusí jít ani o profesionální fotografy – nechce svoje vzpomínky skladovat pouze na cloudu, ale pěkně fyzicky ve fotoalbu. Snažíme se naše zákazníky provázet na celé jejich cestě za perfektní fotkou, tedy i ve fázi vytištění. Nabízíme kvalitní inkoustové tiskárny řady PIXMA, ale také širokou škálu fotopapírů a dalších médií, jako jsou například nažehlovací folie.

Rok 2023 je už na konci první třetiny, představili jste nedávno zajímavé novinky a přijdou jistě další. Na co vše se můžeme letos těšit? Na které vaše produkty budete klást důraz?
Nic konkrétního nemůžeme ani naznačovat, ale můžeme alespoň slíbit, že se naši fanoušci můžou těšit na novinky v oblasti foto/video i tisku.

Děkuji za rozhovor


Celý článek najdete v dubnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.