Grant Prahy ve 28. ročníku soutěže Czech Press Photo získal Kevin V. Ton

Publikováno: 29. ledna 2023 | autor Redakce
kevin-v-ton-building-03-v1011044.jpg

V úterý 13. prosince vybral primátor Zdeněk Hřib v galerii Czech Photo Centre Grant Prahy aktuálního ročníku Czech Press Photo. Grant Prahy je společně s Fotografií roku druhou hlavní cenou soutěže. Letos ocenění za svůj dlouhodobý projekt, který mapuje výstavbu v metropoli, získal fotograf Kevin V. Ton.

kevin-v-ton-building-01-v1012124.jpg

„Praha v posledních letech zažívá rekordní stavební boom, a to jak v soukromém, tak ve veřejném sektoru, a proto jsem se rozhodl vybrat sérii fotek, která tento trend na území našeho města mapuje. Gratuluji vítězi Grantu Prahy Kevinu V. Tonovi a přeji mnoho dalších úspěchů,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

kevin-v-ton-building-06-v1011638.jpg

Grant Prahy je speciální ocenění soutěže Czech Press Photo udělované ve spolupráci s primátorem hlavního města, které podporuje dlouhodobé projekty, a to již od roku 1995. Jedná se o roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu určené k fotografování proměn hlavního města, které na doporučení mezinárodní poroty Czech Press Phota osobně uděluje pražský primátor. Postupně tak vzniká sbírka souborů fotografií, které dokumentují Prahu a její vývoj z mnoha úhlů.

kevin-v-ton-building-03-v1011044.jpg

„Dlouhodobě pracuji na projektu, ve kterém dokumentuji změny Prahy posledních let. Hlavní město zažívá největší bytovou výstavbu od roku 1997. Kromě rekonstrukcí stávajících domů a výstavby nových začínají vznikat celé nové čtvrti. Mým záměrem je vytvoření obrazové kroniky, jež mapuje zásadní urbanistické změny v životě Pražanů. Ty sice v současnosti různými způsoby narušují chod města, ale za pár let si tento stav už málokdo vybaví. Soubor bude fungovat jako alternativní paměť, která bude připomínat jedno ze zásadních období města,“ říká autor.

kevin-v-ton-building-04-v1012677.jpg

Fotograf Kevin V. Ton pracuje na volné noze, za dobu svého působení ve fotografii získal řadu ocenění. Zaměřuje se zejména na humanistickou dokumentární fotografii a na dlouhodobé projekty. Pokouší se zachytit prchavé fragmenty představení, kterému všichni společně říkáme život.

kevin-v-ton-building-05-v1290346.jpg

Soutěž a výstavu Czech Press Photo 2022 pořádá společnost Czech Photo pod záštitou primátora hlavního města Prahy a ministra kultury.

kevin-v-ton-building-08-l1072071.jpg


Celý článek najdete v únorovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.