George N. Barnard – americký fotograf proslulý snímky z občanské války

Publikováno: 4. února 2021 | autor Kateřina Davidová
George N. Barnard – americký fotograf proslulý snímky z občanské války

V New Yorku pracoval v roce 1845 nejdříve jako hoteliér, po roce si otevřel vlastní daguerrotypické fotografické studio, dodnes však není známo, kde fotografii vystudoval. Po vypuknutí občanské války byl Barnard posílán fotografovat na různá místa ve Virginii, včetně Harper Ferry v Západní Virginii, Bull Runu a Yorktownu a stejně tak pracoval v okolí města Washingtonu.

George Barnard, jeden z prvních, kdo otevřel daguerrotypické studio ve Spojených státech, založil obchod v Oswegu v New Yorku. V roce 1854 se přestěhoval do Syrakus v New Yorku a začal používat kolodiový proces, negativní / pozitivní proces, který na rozdíl od jedinečného daguerrotypie umožňoval více tisků.

George N. Barnard – americký fotograf proslulý snímky z občanské války

Spolu s Timothy O'Sullivanem, Johnem Reekiem a Alexandrem Gardnerem pracoval Barnard pro studio Mathew Brady. V roce 1864 se stal oficiálním fotografem pro armádu Spojených států, hlavní inženýrská kancelář, divize Mississippi.

George N. Barnard – americký fotograf proslulý snímky z občanské války

Jeho snímky z 5. července 1853, na kterých zdokumentoval požár v mlýnu v Oswegu, se dnes považují za první zpravodajské fotografie a Barnard za jednoho ze zakladatelů fotožurnalistiky. Ve stejném roce si otevřel studio v Syrakusách, kde kromě daguerrotypií dělal ambrotypie a nakonec ferrotypie. Poté, co prodal studio v roce 1857, se specializoval na kartografii a lexikon míst státu New York. O dva roky později začal pracovat opět jako fotograf, spolupracoval s Timothy H. O'Sullivanem, Alexandrem Gardnerem a dalšími asistenty slavného fotografa Mathew Bradyho v New York City. Barnard byl u Bradyho zaměstnán v době, kdy se vzhledem k hrozbě občanské války obzvláště zvýšila poptávka po portrétech vojáků.

George N. Barnard – americký fotograf proslulý snímky z občanské války

Jakmile válka začala, Barnard fotografoval mnoho významných bitev a míst. V roce 1863 byl angažován armádou Cumberland, aby vytvořil v Nashville v Tennessee kopie map a fotograficky zdokumentoval krajinu. O rok později spolu s generálem Williamem Tecumsehem Shermanem dokumentoval bitvu za Atlantu a následný pochod k moři. Závěr jeho válečné fotografie představují obrazy Columbie a Charlestonu, Jižní Karolína a představuje jeho 61 nejslavnějších fotografií, které publikoval v roce 1866 ve své knize Photographic Views of the Sherman Campaign.

George N. Barnard – americký fotograf proslulý snímky z občanské války

Po válce pracoval v Syrakusách a v Charlestonu, pak se odstěhoval do Chicaga, kde jeho ateliér padl za oběť plamenům během velkého požáru Chicaga v roce 1871. Pak se v období 1873 až 1880 znovu usadil v Charlestonu. Nicméně i pak se stěhoval, tentokrát do Henrietty v New Yorku, kde si v roce 1881 vzal svou druhou manželku Emmu Chapin Gilbertovou. Našel si práci u společnosti Eastman Kodak Company v Rochesteru, kde pracoval na novém suchém želatinovém procesu. Avšak i v dalších několika letech se několikrát stěhoval. Před rokem 1893 přesídlil na farmu v Cedarvale, New York. Zde Barnard trávil své stáří, a ještě vydělával vytvářením portrétů.

George N. Barnard23. prosince 1819 Coventry, Connecticut4. února 1902 .

 


 

Už máte únorové FotoVideo?

Podívejte se, co v něm najdete...

FV 02 21 OBSAH

FV 02 21

Vybírejte z únorového vydání časopisu FotoVideo a hlavně si ho kupte:

ROZHOVOR: LUKÁŠ BÍBA

Nejraději fotí vlastní reportážní věci, ale stejně většinu z nich pouštím do redakce.

OSOBNOST: OTAKAR METLIČKA

Povídáme si s vítězem 19. ročníku Fotografa roku o jeho cestách a speciálních koníčcích.

ROZHOVOR: JIŘÍ JIROUTEK

Učím fotografy, aby necvakali, ale tvořili.

ROZHOVOR: EDUARD GENSEREK

„Keď som fotil na juhozápade Etiópie rituálne súboje tamojších kmeňov, hned …“.

SOUTĚŽ: NAŠE STOPY

Zúčastnili jste se této speciální japonsko-české soutěže? Přinášíme výsledky.

PRAXE: FOTOGRAFICKÉ PRÁVO

Poradíme, jak dobře a bezpečně uzavřít licenční smlouvu. Fotografové pozor!

TECHNIKA: TISKÁRNA CANON PIXMA PRO-200

Chcete také mít radost z vlastnoručně vytištěných fotografií? Tak si přečtěte náš test.

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „DVA“ VYHODNOCENO!

Najdete svůj úspěšný snímek mezi třiceti nejlepšími? Fotograf roku jede na plné obrátky.

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena a dárek je k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Optimistické únorové FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.