František Drtikol – podívejte se do tvůrčí dílny klasika vyzývavých aktů

Publikováno: 3. března 2021 | autor Kateřina Davidová
František Drtikol – podívejte se do tvůrčí dílny klasika vyzývavých aktů

Jmenuji se Drtikol. Drtil jsem kola, která mě svírala. Jsem fotograf. Fotografoval jsem světlem. Píši do duší lidem světlem poznání.

Mladý František navštěvoval obecnou školu v Příbrami a poté reálné gymnázium v dnešních Jiráskových sadech. S učiteli, ale ani se svými vrstevníky si příliš nerozuměl. „Učil jsem se dost mizerně, ne proto, že jsem měl špatnou hlavu, ale proto, že jsem radši maloval a četl knihy,“ zmiňuje později.

František Drtikol – podívejte se do tvůrčí dílny klasika vyzývavých aktů

Zajímavé však je, že i přes svou zálibu v kreslení z něj měl většinou trojky. Ve třetím a čtvrtém ročníku měl dokonce na svém kontě i známku nedostatečnou (němčina, latina). Tento fakt zřejmě rozhodl o jeho odchodu z gymnázia.

František Drtikol – podívejte se do tvůrčí dílny klasika vyzývavých aktů

František chtěl studovat na Akademii výtvarných umění v Praze. To však jeho otec vzhledem k jeho studijním neúspěchům zavrhl. Nechal ho tak vyučit fotografem. A udělal více než dobře. Mladý František nastoupil 1. října 1898 do učení k příbramskému fotografovi Antonínu Mattasovi. Na učení vzpomíná: „Dělali jsme od sedmi do sedmi. Vypírání ve studené vodě nebyla žádná slast. Omrzly mi ruce a památka na učení mi zůstala dodnes. Jako učedník jsem za tři roky nedostal za práci nic, naopak tatínek za vyučení musel zaplatit 200 zlatých.“

František Drtikol – podívejte se do tvůrčí dílny klasika vyzývavých aktů

V jednom německém časopise objevil František inzerát na odborné studium fotografování v Mnichově. Ještě v létě 1901, dříve, než získal výuční list, úspěšně složil přijímací zkoušky a na podzim už zahájil své mnichovské studium.

Ke studiu na škole se zmínil slovy: „Byla to dobrá škola, kde se vyučovala nejen fotografie, ale také malířství, kreslení, chemie, fyzika a optika. Žák si musel v ateliéru vše udělat sám. Vyvolat desky, zhotovit otisky a zvětšeniny.“ Fotografie byla v Německu chápána jako umělecká činnost. František získal diplom za nejlepšího žáka s odměnou 75 marek. Studium ukončil jako vůbec první český fotograf v roce 1903. Téhož roku měl v Německu i dvě výstavy, kde zaznamenal první velké úspěchy.

Následovalo období vojny. Na povinnou tříletou vojenskou službu nastoupil v Benešově. Po návratu, v roce 1907 si 24letý František za otcova přispění otevřel vlastní ateliér na dvoře rodného domu v Příbrami.

František Drtikol – podívejte se do tvůrčí dílny klasika vyzývavých aktů

František se věnoval rovněž portrétní fotografii. Jinak vznikaly romantické krajinářské studie nebo snímky ze stříbrných příbramských dolů. Jeho práce se vyznačovala citovou a myšlenkovou hloubkou, zároveň však i vytříbeným technickým zpracováním. Projevovat se začal i jeho vztah k ženské fotografii. Okouzlení ženami bylo impulzem k tvorbě prvních aktů. Jeho akty byly jedny z prvních aktů v Čechách.

Příbramský ateliér však musel kvůli finančním potížím v roce 1909 zavřít. Přesunul se tedy do Prahy, kde ve své práci pokračoval. Roku 1912 si otevřel ateliér ve Vodičkově ulici. V ateliéru se objevily osobnosti jako je T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Alfons Mucha a další. Aktům se věnoval i nadále. Před jeho objektiv si stoupla i tehdy 16letá Eliška Jánská, která byla prý Františkovou životní láskou.

František Drtikol – podívejte se do tvůrčí dílny klasika vyzývavých aktů

Od mládí se zajímal o filozofii, náboženskou mystiku a teozofii. Pod vlivem buddhismu a dalších východních náboženských a filozofických systémů se v 1. polovině 30. let soustředil na symbolické náměty s vyřezávanými figura­mi.

Vrcholem Drtikolovy tvorby jsou považovány roky 1927–1929. Byl jedním z nejvýznamnějších fotografů aktů. Jeho fotografie byly někdy považovány za příliš vyzývavé a odvážné. Někdy se kvůli tomu setkal i s problémy z osočení z pornografie. Zúčastňoval se řady výstav v Evropě i mimo ni a získal mnoho cen a medailí.

V třicátých letech došlo k úpadku. Světová hospodářská krize a nejspíše i krize osobní způsobily značné finanční těžkosti. Jeho vztah k fotografování také upadl a věnoval se spíše hledání duševních hodnot. V roce 1935 s fotografií nadobro skončil. Archiv s více než 5 000 prací předal Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze. V dalších letech už žil v ústraní. Věnoval se překladům duchovní literatury, zapisování vizí a myšlenek, józe a buddhismu. František zemřel v lednu roku 1961 v Praze a je pochován v rodné Příbrami.

Zdroj: www.pribram.cz

František Drtikol –3. března 1883 Příbram – 13. ledna 1961 Praha – byl český fotograf tvořící v letech 1901 až 1935, příležitostně se věnoval i grafice a překladatelství.


Máte už březnové vydání časopisu FOTOVIDEO?

Podívejte se na jeho stručný obsah...

Současný svět v březnovém FotoVideo

Výjimka hned na prvních stranách

Když si ale toto vydání otevřete od začátku, narazíte na naprosto exkluzivní materiál, za kterým jsme se vypravili až daleko za sever Norska vysoko za polární kruh, za fantastickým člověkem jménem Audun Rikardsen. Vyprávění tohoto přírodovědce a skvělého fotografa by vydalo na knihu, jeho zážitky jsou pro nás vnitrozemce z poklidného pásu mírného klimatu naprosto unikátní. Tento krásný a velmi náročný rozhovor trval poměrně dlouho hlavně díky Audunově velkému pracovnímu nasazení a podílelo se na něm minimálně pět našich spolupracovníků.

Široká březnová nabídka pro každého

Skladbu našeho časopisu stálí čtenáři už znají a ví, že nejsme monotématičtí. Mnozí z vás svými fotografiemi a portfolii velmi živě plní stále se rozšiřující nabídku našeho webu www.ifotovideo.cz a nápady dalších se často stávají součástí nejbližších tištěných vydání. Jak víte, děláme tento časopis pro vás, a hlavně s vámi. Takže si dále po Audunovi v klidu pročtěte a prohlédněte tvorbu Lenky Požárové, Štěpána Black Černého, Ľubomíra Činčury, Jiřího George Ksandra, Radka Teope Drbohlava, Richarda Horáka, Stefana Forstera, Jiřího Štarhy a dalších. Krásné počtení a hezké jaro!

Konkrétně nabízíme z březnového vydání časopisu FotoVideo například toto:

OSOBNOST: AUDUN RIKARDSEN

Fascinující tance keporkaků a dalších velryb v úžasném článku norského badatele a skvělého fotografa.

Současný svět v březnovém FotoVideo

RECENZE: JINDŘICH STREIT – VILLAGE PEOPLE 1965–1990

Nádherně výpravnou knihu souběžně vydává Buchkunst a KANT. Doporučujeme!

Současný svět v březnovém FotoVideo

ROZHOVOR: ĽUBOMÍR ČINČURA

Reportér lidských duší (s širokým úsměvem). Skvělý rozhovor a vynikajícím umělcem.

Současný svět v březnovém FotoVideo

TECHNIKA: VYZNÁTE SE V PAMĚŤOVÝCH KARTÁCH?

O tohle jste nám hodně psali. Nabízíme vysvětlení jednotlivých značek a zkratek. Komplet!

Současný svět v březnovém FotoVideo

TECHNIKA: CANON EOS C70

Jak používat kompaktní filmovou kameru C70 s RF bajonetem? Přečtěte si podrobně!

Současný svět v březnovém FotoVideo

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „HODINY, STROJE ČASU“

Podívejte se na vítězné snímky seniorů i juniorů. Opravdu stojí za to!

Současný svět v březnovém FotoVideo

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Už jste si objednali vaše FotoVideo až domů! Nemusíte nikam chodit.

Navíc k vaší objednávce máme pro vás další dárky ZDARMA. K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

 

Současný svět v březnovém FotoVideo

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.