František Dostál: Jak jsem potkal Evy

Publikováno: 18. června 2019 | autor Redakce
dostal-webfv-1000x600px.jpg

Asi nám nebude zazlívat, že Františkovy knihy plné jeho fotografií opravdu už dlouho milujeme. Je to dáno jejich černobílou čistotou, syrovým pohledem na reálný svět a krásou, která se neopakuje.

Z toho naprosto jasně vyplývá, že recenzovat něco, co máme rádi, je vlastně nemožné. Chcete tedy naše zbytečná slova nebo to, co říká autor? To druhé, že? Takže, Františku, smíme prosit?

„Podle Bible první muž na světě Adam zřejmě ještě neměl šanci, aby si před Bohem vyfotografoval svoji ženu Evu. Nevlastnil totiž fotoaparát. V chodu světa to byli ale malíři, co před zrodem fotografie zachycovali krásu ženského těla. První akty pořízené fotografickým médiem vznikaly ale v ateliérech. Nakonec Adam v ráji neměl možnost výběru dalších modelek, a tak se ladné křivky ženských těl později staly námětem tisíců fotografů. Přiznávám, že moje modelky pobývají na mnoha mně neznámých místech a mají určitě hodně vnoučat. Krásu jejich těl jsem totiž zatajoval po desítky let, neboť má zcela odlišná tvorba se rodila v pražských ulicích. Pro mě nikdy neobjevené kouzlo ženy jsem se snažil najít uprostřed přírodního ráje, v němž kdysi Eva poznala svého Adama. Kde jsem nacházel svůj ráj? Bylo to také Prokopské údolí v Praze, pole za humny Zbraslavi, milovaná krajina Kokořínska, stejně tak půvabná místa u Liběchova, kde po sobě v krajině zanechal výraznou stopu sochař Václav Levý. Nelze opomenout ani kraj bludných balvanů na Sedlčansku, kde se akty rodily také i v čase, kdy už kraloval měsíc listopad. Ráj mi nabídly rovněž lesy v Brdech, a dokonce kdysi i ruina kostela sv. Máří Magdaleny ve Skalce nad Mníškem. Ve výklencích, kde stávaly sochy Jana Jiřího Bendla, postálo mi před fotoaparátem živé děvče. Modelce v říčce Smědá na Frýdlantsku bylo sice chladno, ale výstupem na vrcholek hory Jizera, kde v pralese vznikly její další akty, se určitě zahřála. Voda řeky Sázavy rovněž omývala ženská těla a akty vznikaly i ve zříceninách zlenické Hlásky. Do španělské jeskyně Altamira je daleko, a tak jsem se spokojil s dívkou fotografovanou v jeskyni Koda v Českém krasu. Pravěký člověk ale na mé počínání již nedohlížel…

dostal-new-1000px.jpg

Celý článek si můžete přečíst v červnovém vydání FotoVideo! Více z obsahu vydání najdete zde.

fotovideo-06-2019-vizual-v6-1000px.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.