Fotografický kroužek CWAK

Publikováno: 4. ledna 2023 | autor Redakce
001.jpg

Fotografický kroužek CWAK je volnočasové sdružení pro děti a mládež při Základní a Mateřské škole Nymburk. Funguje od školního roku 2015/2016 a za tu dobu jím prošly desítky žáků. Je pro opravdové fotonadšence, kteří chápou, že fotografie je moderním sdělovacím prostředkem, bez kterého se dnes neobejdou

Text a foto: Radka Bulířová, Adéla Petrová a Marek Velechovský, www.zstyrsova.cz

Vše začalo, když jsem v roce 2005 nastoupil na základku v roli učitele a začal hned od prvních chvil využívat svou lásku k fotografování pro dokumentování školního života – ono se focení se školstvím hezky doplňuje, a jak víme, fotka má sílu tisíce slov. Taky jsem používal fotografie z cest po světě či snímky zvířat a vše fungovalo tak, že jsem hned v roce 2005 vymyslel fotografickou soutěž EKO-foto. Vydrželo mi to 5 let.

002.jpg

Ale protože láska k focení není na pár let, ale napořád, začal jsem přemýšlet, jak to dál a víc využívat pro děti. Název CWAK mě napadl ihned a používáme ho pořád (Nejsem Cwok, jsem Cwak!). Za těch sedm let se v kroužku vystřídaly desítky žáků školy, naše „sláva“ rostla a najednou už to nebyli jen žáci Tyršovky, ale mladí fotografové i z dalších dvou škol ve městě. Posledních pár let k nám jezdilo i několik fotografů z okolních měst a vesnic. To je pro mě opravdovou známkou kvality, která mě zavazuje.

003.jpg

Protože se každé září hlásí i několik začátečníků, je třeba vždy začít od úplných základů, pravidel a především ovládání fotoaparátu. To je i pro mě občas výzva – se všemi těmi značkami… Běžně se fotí na kompakty, zrcadlovky, nově na telefony i bezzrcadlovky. Vše, co se hodí na focení, využíváme (počítám do budoucna s větším používáním telefonů).

004.jpg

I věk fotografů se postupně snižuje, takže v začátcích to byl kroužek hlavně pro druhý stupeň (6.–9. třída, tedy náctiletí), ale dnes běžně i třeba třeťáci (9 let). Tady sice občas narážíme, protože vysvětlit zlomky času je pro tak mladé fotografy docela nepřekousnutelné – prostě základy fyziky či matematiky jim zatím chybí, ale i s tím se dá pracovat, takže frčí i motivové programy a různá přednastavená zjednodušení.

Během roku procházíme společně od základů (světlo, clona, čas, ISO) přes výtvarná pravidla a končíme jednotlivými fotografickými tématy, jako je portrét, krajina, práce se stativem, malování světlem, makro, focení zvířat, abstrakt, street a mnoho dalšího. Jak nastavit foťák, na co si dát pozor, jak prostě na to. Snažíme se také proniknout do základů postprodukce nebo natáčení videí pomocí foťáků.

dsc-5753.jpg

Výsledky naší práce se nám povedlo dotáhnout až ke dvěma fotografickým výstavám, jedna byla na radnici města (2018) a druhá v prostorách Zmrzlinárny Nymburk (2022). Pomalu už začínám domlouvat v pořadí třetí výstavu na rok 2023 (tak snad…).

Jsem rád, že se mi místy podaří oslovit zajímavé sponzory a partnery, jakým je třeba tento časopis (moc díky). Chvíli jsem docela zajímavě spolupracoval i se společností Nikon, prostě cokoliv, co můžu použít pro ceny či odměny pro aktivní cwakálky či jako pomůcku při focení (ne každý vlastní stativ).

Přeci jen je potřeba nezapomínat, že to jsou školáci základní školy, ale jejich potenciál je veliký. Jednou z nich totiž mohou být (a mnohdy již vyrůstají) fotografové, grafici, kameramani, herci, výtvarníci a také zákazníci fotografických společností, neboť jakmile jednou přičichnou k tomuhle „koni“, cesty zpět už většinou není.

Pokud vás naše práce zaujala, pak další informace a hlavně fotky či videa z našich akcí najdete buď na webu školy, nebo na Facebooku (CWAK).


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.